Piatok31. máj 2024, meniny má Petrana, Petronela, Nela, zajtra Žaneta

Za tuniaka zaplatili na aukcii v Tokiu takmer 570 tisíc eur

Za tuniaka zapltail rekordnú sumu
Za tuniaka zapltail rekordnú sumu (Zdroj: SITA)

TOKIO - Za obrieho tuniaka modroplutvého zaplatil nový majiteľ na aukcii v Japonsku rekordnú sumu 56,5 milióna jenov (568.000 eur).

Cena za 269 kilogramov vážiacu rybu je vyššia ako doteraz najviac zaplatená suma na aukcii tokijského rybieho trhu Cukidži, keď vlani za najdrahšieho tuniaka sezóny zaplatil nový majiteľ 32,5 milióna jenov.
      
Rekordného tuniaka, ktorý je zároveň historicky najdrahšou rybou vydraženou na aukcii po prepočítaní ceny za kilogram, chytili pri severovýchodnom pobreží Japonska, vo vodách prefektúru Aomori.
      
Kupujúcim sa stal majiteľ siete reštaurácií so suši Kijoši Kimura, ktorý chcel vysokou sumou za tuniaka "podporiť japonskú ekonomiku, poznačenú vlaňajším zemetrasením a jadrovou krízou".
      
Tuniak modroplutvý má prvotriedne mäso na prípravu suši a patrí k najväčším a najrýchlejším rybám. Jeho dĺžka môže dosiahnuť až tri metre a hmotnosť 500 kilogramov. Kvôli rastúcim obavám z dopadu komerčného rybolovu na populáciu tuniakov mnohé štáty vrátane Japonska súhlasili so znížením kvót na ich lov.
      
Japonsko je najväčším konzumentom tejto ryby. Ako uviedla tlačová agentúra AP, Japonci zjedia až 80 percent vylovených tuniakov z Atlantického a Tichého oceánu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu