Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Socha slobody má 120 rokov

NEW YORK - Od svojho otvorenia 28. októbra 1886 v ústí rieky Hudson už desiatky rokov víta návštevníkov, imigrantov či vracajúcich sa Američanov.

Socha slobody sa stala symbolom New Yorku, ale aj celej Ameriky. Krajine ju darovala francúzska vláda ako spomienku na spoločný boj za nezávislosť v 18. storočí.

Autorom sochy je Frédéric Auguste Bartholdi, ktorého jej postavením poverila francúzska vláda. Jej vnútro naprojektoval Gustave Eiffel, neskôr architekt Eiffelovej veže v Paríži. Na postavení monumentu spolupracovali oba národy - Francúzi mali zabezpečiť samotnú sochu, kým Američania pripravili miesto a podstavec na ostrove Bedloe.

Hoci chceli sochu postaviť už v roku 1876 na sté výročie vyhlásenia nezávislosti, z finančných a politických dôvodov sa projekt oneskoril. Socha napokon dorazila do USA v júni 1885 a o dva mesiace položili základný kameň. Do jari 1886 postavili podstavec a 28. októbra 1886 ju slávnostne otvoril prezident Grover Cleveland. Socha odvtedy prešla úpravou, dostala novú fakľu a na jej 50. výročie v roku 1936 ju slávnostne znovuotvoril prezident Franklin D. Roosevelt.

V roku 1984 ju zaradili na zoznam svetového kultúrneho dedičstva. Symbol Ameriky dodnes hrdo stojí, hoci vzťahy Američanov a Francúzov prešli počas desaťročí viacerými chladnými fázami...

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu