Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vianočný šok: Jezuliatko je vraj hermafrodit!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: piercedhearts.org)

BERLÍN - Mnohí veria, že je to anjel. Iní ho považujú za Ježiša. Ale čo je Jezuliatko v skutočnosti? A predovšetkým: je to teda chlapec alebo dievča? To je otázka, ktorá zamestnáva mnoho detí a uvádza do rozpakov rodičov, napísala agentúra DPA.

"Jezuliatko je prirodzene stredného rodu," hovorí Thomas Meiler, hovorca svetoznámeho vianočného trhu v Norimbergu. Tam sa však pod šatami skrýva vždy dievčatko. "Vzhľadom na jeho pôvab, tie blonďaté, zlaté lokne a tak ďalej bolo ale vždy skôr vykladané v ženskej úlohe," usudzuje.

Tak teda teoreticky stredného rodu, v praxi dievčatko. Vidia to tak aj iní? Britta Töllnerová, hovorkyňa Ježiškovej pošty v Engelskirchene, odpovie niečo iné: áno, aj u nich má Jezuliatko ženské rysy, ale "história predsa vlastne vraví, že to má byť Ježiš Kristus ako dieťa".

Vedieť by to koniec koncov mala katolícka cirkev, veď predsa Ježiško obmedzuje svoje aktivity takmer výhradne na katolícke oblasti. Alexander Saberschinsky zo skupiny Spiritualita a bohoslužba pri arcibiskupstve v Kolíne nad Rýnom by v skutočnosti nemal nič proti tomu, keby bol Jezuliatkom mienený Kristus ako dieťa. Lenže to tak, bohužiaľ, jednoducho nie je, ako hovorí: "Podoba Ježiška si vyvinula vlastnú dynamiku a je skôr mytologickou fantazijnou postavou - napoly dieťa Ježiš, napoly anjel, androgénna bytosť."

Podľa toho by teda bolo Jezuliatko akýmsi hermafroditom. Dá sa to vedecky potvrdiť? Veda na to nemá po ruke jednoznačnú odpoveď. "Jezuliatko je bezpohlavné," k takému záveru dospel bádateľ a spisovateľ špecializujúci sa na Vianoce profesor Manfred Becker-Huberti. Jeho argumentácia je úplne jednoduchá: nikto nikdy Ježiška nevidel, a preto tiež nikto nemôže vedieť, či je to chlapec alebo dievča. Podľa dávnych tradícií prichádza a pôsobí v utajení.

Jedno je podľa Beckera-Hubertiho isté: Ježiško nie je dieťa-Ježiš, pretože to je predsa o Vianociach čerstvo narodené. Historicky sa celá vec vyvinula takto: pôvodne prinášal darčeky svätý Mikuláš. Počas reformácie však Martin Luther skoncoval so svätými, preto potreboval náhradníka za obľúbeného darcu.

Veľmi strategicky siahol v roku 1535 po Jezuliatku, postave z Alsaska. To prinášalo darčeky protestantom - kým zhruba pred sto rokmi neimportovali vianočného darcu z Ameriky, ktorý zase vzišiel zo svätého Mikuláša. Od tej doby sa stal z Ježiška katolík. A od tej doby je všetko presne naopak: protestanti majú sekularizovaného Mikuláša, katolíci pôvodne evanjelického Ježiška.

Rekapitulácia: či je Jezuliatko chlapec alebo dievča, to nikto nevie. Alebo inými slovami: môžete si vybrať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu