Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prekvapivá štúdia: Homosexuálne svadby zlepšujú mužom zdravie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Legalizácia manželstiev osôb rovnakého pohlavia vytvára podľa výsledkov americkej štúdie zdravšie prostredie pre homosexuálnych mužov. Informoval o tom webový portál stanice BBC.

Od uzákonenia homosexuálnych sobášov v štáte Massachusetts v roku 2003 významne poklesol počet gayov, ktorí vyhľadali lekárske ošetrenie, a to bez ohľadu na to, či boli v trvalom vzťahu.

Výsledky štúdie publikoval časopis Journal of Public Health. Vedci z Kolumbijskej univerzity v nej pracovali so vzorkou 1211 mužov, ktorí sa zaregistrovali na konkrétnej zdravotnej klinike 12 mesiacov pred a 12 mesiacov po zmene legislatívy. Výskum nezahŕňal lesbičky, ktorých vedci nenašli dostatočný počet.

Z predchádzajúcich výskumov už vyplynulo, že gayovia trpia depresiami a samovražednými myšlienkami častejšie, než heterosexuálni muži. Vinu na tom čiastočne môže niesť aj sociálne vylúčenie.

Manželstvo osôb rovnakého pohlavia je legálne v šiestich štátoch USA. Po schválení zákona klesli návštevy u lekára o 13 percent. Znížil sa výskyt problémov s krvným tlakom, depresiou a tzv, adaptačných porúch.

"Naše výsledky naznačujú, že odstránenie týchto bariér vedie k zlepšeniu zdravia homosexuálnych a bisexuálnych mužov. Sobášna rovnoprávnosť môže výrazne prispieť ku všeobecnému zdraviu, znižuje totiž výskyt ochorení spôsobených stresom, " povedal jeden z autorov štúdie, doktor Mark Hatzenbuehler.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu