Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kuriózne: Druhá hlava Indiána je v skrini!

„Túto hlavu Indiána priviezli manželovi rodičia z  Ekvádoru,“ povedala Elena Korčáková Zobraziť galériu (4)
„Túto hlavu Indiána priviezli manželovi rodičia z Ekvádoru,“ povedala Elena Korčáková

BRATISLAVA - Záhada druhej chýbajúcej hlavy je vyriešená! Vďaka článku Nového Času sa ozvali manželia Korčákovci, ktorí majú doma nevšedný kúsok! V skrini obývačky opatrujú hlavu indiánskeho bojovníka. Na Slovensku sú takéto rarity len dve. Jednu nedávno našli vo svojom archíve pracovníci Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici.

„Manželovi rodičia v päťdesiatych rokoch navštívili Ekvádor a odtiaľ si priniesli tento zaujímavý a nevšedný suvenír,“ povedala o cennom kúsku Elena Korčáková (55). Hlava má viac ako sto rokov. Vysušili ju príslušníci kmeňa Jivaro. Tí počas náboženského obradu odrezali nepriateľovi hlavu a stiahli mu skalp, ktorý neskôr nasadili na pôvodné miesto. Hlavu však medzitým vysušili. Šaman potom vyhnal z hlavy ducha jej majiteľa a vložil do nej zlého ducha ich kmeňa. „Tieto podrobnosti som ani nemala vedieť. Asi mi začne naháňať strach, veď mám doma zlého indiánskeho ducha,“ priznáva s úsmevom Korčáková.

Indiánska hlava je špeciálnou technikou vysušená na veľkosť pomaranča. Aj po storočí môžeme vidieť, že bojovník z juhoamerického pralesa mal niektoré vlasy sivé. „Hlavu nepredáme ani nedáme. Je to rodinná pamiatka a zostane u nás,“ uzavrela Korčáková.

Tento článok je tip od vás!


Kuriózne: Druhá hlava Indiána
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu