Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vedci spresnili hĺbku Mariánskej priekopy v Pacifiku

Mariánska priekopa
Mariánska priekopa (Zdroj: foto: whoi.edu)

NEW YORK - Americkí vedci urobili zatiaľ najpresnejšie meranie najhlbšieho miesta na povrchu Zeme. Podľa zistení Strediska pre pobrežné a námornú kartografiu (CCOM) sa bod v Mariánskej priekope v severnom Pacifiku nachádza v hĺbke 10 994 metrov. Oznámila to dnes rozhlasová stanica BBC.

Rekordná hĺbka Mariánskej priekopy, ktorá leží pri Mariánskych ostrovoch neďaleko ostrova Guam, nie je žiadnym prekvapením. Miesto bolo preskúmané už niekoľkokrát, ale údaje o maximálnej hĺbke ešte neboli presné, pohybovali sa zhruba medzi 10 911 a 11 034 metrami. Experti z CCOM vykonali meranie pomocou špeciálneho plavidla s prístrojom mapujúcim dno pomocou odrazu zvukových vĺn.

Američania preskúmali celú priekopu dlhú 2500 kilometrov a okrem najhlbšieho bodu známeho pod menom "Challenger Deep" zmerali ďalšiu extrémne hlbokú lokalitu "HMRG Deep" s hĺbkou 10 809 metrov. Mariánska priekopa sa nachádza na rozhraní dvoch zemských dosiek - Pacifickej a Filipínskej. Jej výskum má veľký význam pre určovanie dynamiky a frekvencie podmorských zemetrasení. Na dno priekopy sa zatiaľ vydali len dvaja ľudia, výskumníci Don Walsh a Jacques Piccard v roku 1960. V najbližšej dobe chcú ich misiu zopakovať hneď štyri americké tímy s pomocou špeciálnych ponoriek.

Kým sa ale Walsh s Piccardom pred polstoročím vydali prakticky do neznáma, ich nasledovníci budú mať už po ruke presné mapy morského dna, uviedla BBC. Napriek tomu je ale podľa odborníkov záujem ľudí o zmapovanie morského dna nedostatočný. Len päť percent je zachytených rovnako podrobne, ako napríklad povrch Mesiaca.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu