Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Festival MELOS-ÉTOS ponúkne stretnutia so súčasnou hudbou v rôznych podobách

Melos- Étos Zobraziť galériu (4)
Melos- Étos

Jedenásty ročník Medzinárodného festivalu súčasnej hudby MELOS-ÉTOS potrvá tohto roku desať dní – od 4. do 13. novembra 2011, počas ktorých ponúkne dvanásť koncertov; celkovo odznie 46 hudobných diel a multimediálnych projektov, pričom desať skladieb zaznie v premiére a z toho štyri sú objednávky festivalu. Pozvanie organizátorov prijali veľké mená súčasnej hudby – skladatelia aj interpreti zo štyroch kontinentov sveta. Na programe figurujú mená svetového významu: orchester London Sinfonietta, japonský umelec Ryoji Ikeda, dirigenti ako Leon Botstein a Anu Tali, slovenský operný sólista Sergej Kopčák a mnohí ďalší.

Festival MELOS-ÉTOS sa koná s podporou Ministerstva kultúry SR. Festivalový program zaplní sedem siení: historickú budovu SND, Slovenský rozhlas, Mirbachov palác, A-4 – nultý priestor, Zrkadlovú sieň Primaciálneho paláca, Divadlo Aréna a Historickú budovu NR SR. Vstupenky sú v predaji na stránke  www.listky.hudba.zoznam.sk. Zakúpiť si ich bude možné aj polhodinu pred koncertom priamo na mieste konania programu.

Program festivalu je akýmsi  kaleidoskopom hudobných žánrov – divákov prevedie od vžitých podôb hudby dneška až k experimentom, ponúkne veľké hudobné telesá aj komorné programy.

Festival MELOS-ÉTOS sa snaží podať ucelený obraz o súčasnom dianí v hudbe a využíva na to celé žánrové spektrum od orchestrálnych koncertov po sólové recitály a multimediálne prezentácie. Dôležitým prvkom dramaturgie je prienik slovenského a svetového kontextu; festival je prehliadkou domáceho a zahraničného tvorivého i interpretačného potenciálu,“ povedal hudobný skladateľ, predseda festivalového výboru Peter Zagar

Otvárací koncert festivalu je naplánovaný na piatok 4. novembra 2011, v  historickej budove Slovenského národného divadla. Program koncertu je venovaný dielam troch skladateľov – Estónca Arvo Pärta, popredného amerického skladateľa Johna Adamsa a mladého slovenského skladateľa Andreja Slezáka. Dominantou koncertu je Adamsova rozsiahla skladba Harmonielehre, ktorá autora postavila do popredia záujmu svetovej verejnosti. Slovenskú filharmóniu bude dirigovať významný americký dirigent Leon Botstein, známy svojím inovatívnym prístupom k vzdelávaniu a záujmom o súčasnú hudbu .   

Medzi hedlajnerov tohtoročného festivalu patria: anglický komorný orchester zameraný na interpretáciu súčasnej hudby London Sinfonietta, estónska dirigentka Anu Tali, český violončelista Jiří Bárta, austrálsky skladateľ a hráč na klávesových nástrojoch Anthony Pateras a slovenský operný sólista, svetoznámy Sergej Kopčák avizoval svoj posledný recitál, ktorý uvedie práve v rámci programu MELOS-ÉTOS. Na jeho špeciálnom koncerte odznejú v premiére skladby slovenských skladateľov: Vladimíra Bokesa, Romana Bergera, Mira Bázlika a Ilju Zeljenku.

Nový pohľad na skrytú podstatu informačných tokov v dnešnom digitalizovanom svete prinesie audiovizuálny projekt japonského umelca Ryojiho Ikedu, ktorý divákovi takmer fyzicky sprítomňuje nekonečno medzi nulou a jednotkou. „Datamatics je umelecký projekt skúmajúci možnosti vnímania neviditeľnej multisubstancie dát, ktoré prenikajú naším svetom,“ tvrdí Ryoji Ikeda, ktorý je jedným z najvýraznejších zjavov súčasnej elektronickej hudby a digitálneho umenia.

Škála, ktorú predstavuje programová skladba festivalu siaha od „klasikov“ – akým je napríklad poľský skladateľ a výrazná osobnosť európskej hudobnej kultúry Krzysztof Penderecki či americký skladateľ John Adams, až po nemeckého skladateľa, hudobníka, režiséra a pedagóga Heinera Goebbelsa, amerického multiinštrumentalistu, interpreta a skladateľa Elliotta Sharpa či experimentálneho hudobníka a výtvarníka Milana Adamčiaka.

Zahraniční skladatelia a interpreti pochádzajú zo Spojených štátov Amerických, Anglicka, Austrálie, Japonska, Ruska, Nemecka, Česka, Estónska, Poľska, Talianska, Ukrajiny, Fínska, Belgicka, Francúzska a Rakúska.

Silné zastúpenie má aj domáca hudobná scéna. Festival inicioval vznik nových skladieb skladateľov Romana Bergera, Martina Burlasa, Jozefa Kolkoviča a Iris Szeghy. Interpretačnú kultúru reprezentujú telesá Bratislavské gitarové kvarteto, Melos Ethos Ensemble, Quasars Ensemble, Slovenská filharmónia, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Štátny komorný orchester Žilina, Transmusic Comp. Revival, VENI ACADEMY; sólisti: violista Julián Veverica, huslista Marek Zwiebel, akordeonista Peter Katina, ďalej dirigent Ivan Buffa a už spomínaný Sergej Kopčák.

Novinkou tohtoročného festivalu MELOS-ÉTOS je aj nevšedná hudobná aplikácia. V duchu motta aktuálneho ročníka Hudba je všade sa môžu návštevníci festivalu stať taktiež súčasťou živej hudby, môžu ju sami vytvárať. Pri prechádzke mestom v dňoch od 26. októbra do 13. novembra 2011 bude mať každý možnosť „ozvučiť“ reálnym pohybom virtuálny priestor; stačí prísť do dvora Hudobného centra – hlavného usporiadateľa MELOS-ÉTOS, na Michalskej 10 v starom meste. Pohyby a zvuky sa budú dať v reálnom čase sledovať aj na internete, na stránke www.hc.sk/melos-ethos. Tá ponúkne možnosť sledovať  „live“  pohyb chodcov, ktorí svojimi krokmi aktivujú zvuky z diel rôznych skladateľov .

A preto výzva organizátorov 11. ročníka festivalu MELOS-ÉTOS znie: „Chodíte po ulici a všade samé duc-duc? Chcete zmenu? Príďte do dvora na Michalskej ulici 10 v Bratislave a prekvapí vás hudba, ktorá pozýva do iných svetov. Prejdite sa po dvore a počúvajte. Potom si otvorte stránku www.hc.sk/melos-ethos a vytvorte si svoj vlastný mix. Hudba je všade. Počúvajte.“

Sprievodným podujatím festivalu je vystúpenie žiakov ZUŠ Jozefa Kresánka v Bratislave s programom zostaveným zo slovenskej hudby.

Jedenásty ročník festivalu prichádza tiež s novým vizuálom, ktorému dominuje motto: Hudba je všade. Jedným z cieľov festivalu je rozšíriť návštevnosť o širšie skupiny divákov.

Medzinárodný festival súčasnej hudby MELOS-ÉTOS je členom asociácie European Conference of Promoters of New Music. Jeho hlavným usporiadateľom je Hudobné centrum.

Program a profily hostí – skladateľov a interpretov ako aj iné užitočné informácie sú zverejnené na stránke Hudobného centra http://www.hc.sk/melos-ethos/melos_program.php.

Podrobnosti o festivale zverejňujeme aj na webovej stránke www.hc.sk, festival má tiež svoj profil na Facebooku. Na webstránke nájdete aj fotografie v tlačovej kvalite. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu