Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Počet obyvateľov na konci októbra dosiahne sedem miliárd

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Svetová populácia dosiahne k 31. októbru tohto roku sedem miliárd ľudí. Vyplýva to zo 126-stranovej správy, ktorú v stredu zverejní Populačný fond OSN (UNFPA), podľa ktorého každý rok pribudne na svete najmenej 80 miliónov ľudí. V roku 2100 bude na Zemi žiť najmenej desať miliárd obyvateľov, tento počet však môže v prípade trochu vyššej pôrodnosti dosiahnuť až 15 miliárd.

Hlavným dôvodom prudkého nárastu obyvateľstva je "baby boom" v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Zvýšila sa tiež priemerná dĺžka života zo 48 rokov polovici v 20. storočia na dnešných asi 68 rokov. Detská úmrtnosť klesla o dve tretiny.

Prosperita, lepšie vzdelávanie a prístup k antikoncepcii viedol postupne k populačnému poklesu v niektorých bohatších krajinách, čo môže v budúcnosti viesť k nedostatku pracovných síl a k ďalším problémom. V zaostalejších krajinách populácia narastá rýchlejšie. Za posledných 60 rokov klesla pôrodnosť vo svete z priemeru šiestich detí na jednu ženu na dnešných 2,5 dieťaťa na ženu. V rozvinutých ekonomikách však tento priemer dnes predstavuje 1,7 dieťaťa na ženu. Mladí ľudia do 25 rokov tvoria až 43 percent dnešnej populácie sveta. "Nárast populácie je v mnohom úspechom ľudstva - žijeme dlhšie a zdravšie životy," povedal riaditeľa UNFPA Babatunde Osotimehin.

Zo záverov správy vyplýva, zvyšujúci sa počet mladých dospelých je šancou pre málo rozvinuté krajiny vymaniť sa z chudoby. Dôležité je však zabezpečiť pre nich pracovné miesta. Nárast populácie prinesie so sebou environmentálne problémy, keďže bude narastať aj dopyt po potravinách, energiách, vode, príbytkoch a ďalších surovinách. Nárast počtu obyvateľstva si podľa UNFPA bude vyžadovať zvýšenie boja proti chudobe a zintenzívnenie ochrany životného prostredia. Najviac narastá populácia v mestách, ktoré v niektorých prípadoch vytvárajú desaťmiliónové aglomerácie. Najväčšou je Tokio s 36,1 milióna obyvateľmi, nasleduje Naí Dillí s 22 miliónmi a Sao Paolo a Mumbaj s 20 miliónmi.

Pred 2000 rokmi žilo na Zemi asi 300 miliónov ľudí. Približne v roku 1800 tento počet dosiahol jednu miliardu. Dve miliardy obyvateľov žilo na svete v roku 1927 a o 30 rokov neskôr to boli už tri miliardy. Počet obyvateľov dosiahol štyri miliardy v roku 1974, päť miliárd v roku 1987, šesť miliárd v 1999 a sedem v roku 2011.

Najviac ľudí žije v Ázii (4,2 miliardy). Afrika, ktorá má miliardu obyvateľov, má najväčší nárast obyvateľstva. V roku 2044 by mala mať už dve miliardy obyvateľov. Najľudnatejšou krajinou je Čína s 1,35 miliardy obyvateľov. Nasleduje India, ktorá má 1,24 miliardy ľudí. Očakáva sa však, že India za 50 rokov predbehne Čínu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu