Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Strašný test: Auto pri náraze v 193 km/h skončí "na kašu"!

Z auta zostal iba šrot Zobraziť galériu (4)
Z auta zostal iba šrot (Zdroj: YouTube)

LONDÝN/BRATISLAVA - Desivý moment! Ford Focus sa rozbil o pevnú betónovú stenu pri najrýchlejšom crash teste v histórii ako škrupinka z vajíčka. Pri skúške bezpečnosti vozidiel sa zvyčajne používa o tretinu nižšia rýchlosť, ale motoristická šou Fifth Gear chcela ukázať, čo sa stane takmer s každým rodinným autom, ktoré čelne narazí v 193 km/h. Šanca na prežitie je takmer nulová.

Pri zložitej operácii inžinieri umiestnili na Focus navijak, ktorý auto katapultoval smerom k múru za použitia ťažnej sily rovnajúcej sa16-násobku výkonu Bugatti Veron. Počas 60 milisekúnd vozidlo prešlo zo 193 km/h na nulu a bábky boli vystavené preťaženiu až do 400 g. Vzhľadom na očakávaný ničivý účinok odmietli organizátori použiť tradičné figuríny, ale pre experiment zvolili ich lacnejšiu verziu. Napriek tomu, ak by človek v daný okamih sedel v aute, stal by sa mu osudným.

Relácia Fifth Gear opísala test ako  "šokujúce vytriezvenie" a jej moderátor Jonny Smith dodal, že vyvoláva strach.

 

Predná časť Focusu skončila ako šrot

Strašný test: Auto pri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Strašný test: Auto pri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Strašný test: Auto pri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

"Moderné autá sú schopné dosiahnuť obrovské rýchlosti a je dôležité, aby si ľudia uvedomili, aké to môže byť nebezpečné. Tento záznam demonštruje úplné zničenie pri vysokej rýchlosti nárazu a dúfajme, že každý, kto ho uvidí, si dvakrát rozmyslí, akou rýchlosťou bude šoférovať," uviedla Ellie Pearsonová z organizácie pre bezpečnosť cestnej premávky.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu