Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Unikátne fotografie: Tento ľadovec potopil Titanic!

Ľadovec, ktorý potopil Zobraziť galériu (3)
Ľadovec, ktorý potopil "nepotopiteľný" Titanic (Zdroj: John Snyder)

NEW YORK/BRATISLAVA - Jedinečné snímky ľadovca, ktorý pred bezmála sto rokmi potopil Titanic, obleteli iba nedávno celý svet. Doteraz nepublikované fotografie urobil jeden z cestujúcich, John Snyder.

Titanic sa potopil pred 99 rokmi, v noci zo 14. na 15. apríla roku 1912. Pozoruhodné zábery zaobstaral John Snyder, ktorý na lodi práve trávil medové týždne so svojou novomanželku Nelle. Obaja sa zachránili vďaka mladej žene, ktorá po náraze do ľadovca poslala manžela z kajuty zistiť, čo sa deje. Napísal portál tn.cz.

Obaja nastúpili do záchranných člnov medzi prvými. Ostatní cestujúci sa domnievali, že bude bezpečnejšie zostať uprostred noci na palube, čo sa im stalo osudným. Katastrofu neprežilo 1517 ľudí.

V záchrannom člne strávili zaľúbenci celú noc. Až ráno na miesto nehody dorazila loď Carpathia, ktorá tých, čo prežili, naložila a odviezla do New Yorku. Práve z paluby tejto lode urobil Snyder unikátne fotografie.

 

Pohľad na záchranné člny z lode Carpathia

Unikátne fotografie: Tento ľadovec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: John Snyder)

"Keby nebolo Nelle, som si istý, že by som už nežil. Bola to ona, kto na mňa naliehal, aby som šiel zistiť, čo sa deje. Obaja sme už spali, keď loď narazila. Neviem, či ma zobudila rana alebo to, že so mnou Nelle hovorí. Na hornej palube už boli pripravené záchranné člny a posádka povedala ľuďom, nech do nich nastúpia. Nikomu sa nechcelo a skoro každý nám šiel z cesty. Preto sme boli možno vôbec prví ľudia, čo do záchranných člnov nastúpili," opísal neskôr osudný večer John v listoch otcovi.

 

Titanic pri odchode zo Southamptonu, 10. apríl 1912

Unikátne fotografie: Tento ľadovec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Wikipedia)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu