Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Závet budúcnosti: Synovcovi odkazujem všetky kredity do iTunes

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

LONDÝN - Predstavte si nasledujúcu scénu. Rozvážny notár, na nose okuliare, obklopený trúchliacimi pozostalými sa práve chystá prečítať poslednú vôľu prastrýka Karola.

 "A svojej milovanej neteri odkazujem plný prístup k svojim internetovým účtom na bingo a poker a svojmu prasynovcovi všetky kredity do iTunes". Zdá sa to nepravdepodobné, ale veľa ľudí hromadí digitálny majetok, a tak možno budú chcieť, aby práve ten ich potomkovia zdedili. Píše o tom server BBC.

Skutočný notár Matthew Strain s digitálnym dedičstvom radí svojim klientom už teraz a tvrdí, že spomenúť takýto odkaz v závete je užitočné. "Vzhľadom k tomu, že sa na internete objavuje čím ďalej viac fotiek, hudby a kníh v digitálnom formáte, je otázka, čo sa s týmto obsahom stane, keď autor zomrie, veľmi dôležitá. Online majetok - od digitálnych fotiek a videí až k hudbe a mobilným aplikáciám má peňažnú i emocionálnu hodnotu pre majiteľa, ale aj pre ich blízkych. "

Ľudia, ktorí sa o digitálny majetok nestarajú, riskujú, že o neho po smrti prídu a že svojim príbuzným zanechajú len nesplatené účty. "Z ich dedičstva sa platí treba bežiace predplatné online časopisov a novín," hovorí Strain.

Otvorene zmieňuje napríklad internetovú službu nazvanú iCroak, ktorá ľuďom s dedičstvom digitálneho majetku pomáha. Za vstupný poplatok a pravidelné ročné príspevky ponúka užívateľom možnosť majetok roztriediť a zriadiť opatrovnícke účty, v ktorých zhromaždia to, čo chcú zachovať alebo odkázať. Každý si stanoví dediča tohto účtu a tento človek k nemu dostane prístupové kódy. Keď majiteľ účtu zomrie, dedič sa pohodlne dostane k všetkému digitálnemu obsahu, ktorý jeho pôvodný vlastník chcel zachovať.

Samozrejme, že niektorí budú mať na svojom účte aj odkazy trochu delikátneho charakteru, o nich sa ale nemusí nikto dozvedieť, pretože existuje možnosť tieto položky označiť tak, aby sa po smrti majiteľa okamžite zmazali.

Dilemu, čo robiť s digitálnym majetkom po smrti, je nadmieru aktuálny. Londýnska univerzita Goldsmiths nedávno prišla so štúdiou, ktorá ukázala, že digitálny majetok je v súčasnosti hotová zlatá baňa. Podľa jej prieskumu majú Briti v digitálnej podobe uloženú napríklad hudbu, filmy, aplikácie alebo predplatné celkom za viac než 2,3 miliárd libier. Jeden z desiatich ľudí už vo svojej poslednej vôli s odkazom internetových účtov počíta a pozostalým zveruje prístupové heslá napríklad na Facebook, na YouTube alebo Flickr.

"Veľa spomienok uchovávam trebárs v podobe digitálnych fotiek online, vytlačené kópie nemám. Tiež mám veci, ktoré majú peňažnú hodnotu, napríklad zbierku hudobných nahrávok alebo predplatné k internetovým časopisom. Chcela som si byť istá, že ak sa mi niečo prihodí, bude mať moja rodina a moji priatelia k tomu všetkému prístup," uviedla v prieskume jedna z opýtaných, Kelly Harmerová.

Po nedávnej autonehode si vraj uvedomila, že by po jej smrti všetok jej majetok v kybernetickom nenávratne zmizol, a tak si spísala zoznam stránok, prihlasovacích mien a prístupových hesiel a bezpečne ho uložila. "Dala som ho svojej matke a teraz chcem urobiť ešte jeden krok navyše a presné inštrukcie ohľadom digitálneho majetku dopísať aj do svojej závete," dodala Harmerová.

Nezostáva než sa nechať inšpirovať. Stačí si len rozmyslieť, koho potešíte účtom k internetovej hre, kto využije mobilné aplikácie a komu urobia radosť rodinné fotografie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu