Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľký čínsky múr sa rúca!

Veľký čínsky múr
Veľký čínsky múr (Zdroj: SITA)

CHE-PEJ - Veľký čínsky múr sa pre zanedbanú starostlivosť, nedostatok finančných prostriedkov na údržbu a ilegálnu ťažbu minerálov postupne rozpadá. V niektorých oblastiach sa až 80 percent múru nachádza v ruinách. Deštrukciu tejto pamiatky už zdokumentovali aj na fotografiách zachytávajúcich diery, ktoré do múru na niektorých lokalitách spravili baníci. Informoval o tom čínsky denník People's Daily.

V provincii Che-pej sa napríklad zrútila celá časť múru po tom, čo pozdĺž neho v dĺžke 151 kilometrov ťažili minerály. "Nevieme koľko spoločností sa venuje ťažbe pozdĺž Veľkého čínskeho múru," priznal Kuo Ťienjung z miestnej agentúry na ochranu architektonických pamiatok. Najväčšie časti dnešnej podoby múru vybudovali koncom 15. storočia, počas vlády dynastie Ming. Stále ho rozširovali, aby odvrátili hrozbu zo strany Mongolov. V uplynulých rokoch však viac ako 6 700 kilometrov dlhá pamiatka ustúpila modernému rozvoju Číny, keď jeho viaceré časti zbúrali, aby tak umožnili výstavbu infraštruktúry.

"V skutočnosti nie je najväčším problémom ilegálna ťažba, ale fakt, že o múr sa nikto pravidelne nestará. Každý rok miestne vlády hlásia Pekingu poškodenia na múre a centrálna vláda potom vyčlení financie na opravu najviac poškodených častí. Ale to nie je údržba, ale záchrana. Najlepšie chránené časti sú tie, ktoré navštevujú turisti. Tieto časti však tvoria len veľmi malú časť múru. V roku 2006 vznikol plán na ochranu múru, ale ten je príliš dlhý na to, aby sa tento plán dal zrealizovať," vysvetlil príčiny súčasnej situácie podpredseda organizácie Great Wall Association Tung Waochuej. Informácie pochádzajú z webstránky www.telegraph.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu