Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Neuveriteľné: Dravé pirane štekajú a kvákajú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LIEGE - Pirane červené (Pygocentrus nattereri) dokážu "štekať, kvákať a vydávať zvuky podobné bubnovaniu", ktorými si odovzdávajú informácie. V tomto akustickom umení majú oveľa širší repertoár, než sa doteraz tušilo, napísali vedci Pierre Vandewalle, Eric Parmentier a Sandie Millotová z univerzity v belgickom Liège v časopise Journal of Experimental Biology, informovala o tom agentúra DPA.

"Pirane červené stačí len vziať do ruky a už o tom informujú zvukom," uviedol Parmentier, ktorý si musel nechať ošetriť v nemocnici poranenia spôsobené zubami dravých piraní. O tom, že pirane sú schopné vydávať zvuky, sa už vedelo. Vedci však netušili, prečo a čím ich ryby vydávajú.

Aby na to bádatelia prišli, zavesili do nádrže, v ktorej plávalo niekoľko malých skupín piraní, podvodný prijímač zvuku. Z analýzy obrazového a zvukového materiálu vyplynulo, že pirane sú schopné vytvárať "správy" v troch rôznych situáciách.

Pri strete s inou piraňou "štekajú", aby protivníka zahnali na útek. Keď bojujú o potravu alebo obkľúčia protivníka, vydávajú krátky zvuk pripomínajúci bubnovanie. A keď po inej pirani chňapne, vytvára čeľusťami mäkký krákavý zvuk.

Vedci okrem toho objasnili, ako ryby štekavý zvuky a tóny pripomínajúce bubnovanie vytvárajú. Stimulujú istý sval pripojený k svojmu plávaciemu mechúru, ktorý vibruje, čo je možné počuť. Mechúr prestane vibrovať, akonáhle sval skončí so sťahovaním. Miera sťahovania tak určuje, aké zvuky pirane vydávajú.

Kým agresívne zvuky piraní sú už preskúmané, nejasné doteraz zostávajú ich zvláštne "tokavé" tóny. Pretože nebezpeční rybí dravci sa v zajatí rozmnožujú len zriedka, bolo by možné tieto zvuky skúmať iba za pomoci podvodných zariadení inštalovaných priamo v Amazonke, myslia si vedci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu