Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pozor, londýnska pamiatka sa nakláňa ako druhá Pisa!

Big Ben
Big Ben (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Veža britského parlamentu v Londýne so slávnym zvonom Big Benom sa nakláňa a sklon je vidieť aj voľným okom. Potvrdila to odborná správa, podľa ktorej sa každým rokom zhoršuje.

Podľa správy je 95 metrov vysoká veža naklonená na vrchole o pol metra smerom na severozápad. Náklon je viditeľný pri pohľade z námestia pred parlamentom smerom k Temži.

Správa, ktorú vypracovali odborníci na londýnske metro a správu parlamentných budov, uvádza, že náklon sa výrazne zväčšil medzi novembrom 2002 a augustom 2003. Odborníci si nie sú istí, prečo sa presne veža začala nakláňať, ale pod Westminsterským palácom je čulá doprava dvoch liniek metra. Jedna z nich bola rozšírená koncom 90. rokov. Okrem toho sú pod parlamentom podzemné garáže.

Keď rozšírili linku podzemnej dráhy Jubilee, podložie veže spevnili betónom. Napriek tomu odborníci tvrdia, že by sa časom malo s náklonom veže niečo robiť, aj keď pri terajšom tempe nakláňania - necelý milimeter za rok - by dosiahla náklonu veže v Pise za 4000 rokov.

Sklon veže je síce bezpečný, ale podľa správy môže súvisieť s prasklinami, ktoré sa objavujú na chodbách parlamentu a v niektorých kanceláriách.

Náklon Big Benu, ktorý postavili v roku 1858, je 0,26 stupňa, zatiaľ čo veža v Pise je naklonená o štyri stupne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu