Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kuriózny titul MS: Súťaž v hraní na imaginárnu gitaru

Do súťaže sa zapojilo viac ako 20 krajín Zobraziť galériu (3)
Do súťaže sa zapojilo viac ako 20 krajín (Zdroj: SITA)

OULU - Tretie miesto na majstrovstvách sveta v hre na imaginárnu gitaru nazvanom Air Guitar World Championships 2011, ktoré sa uskutočnilo vo fínskom Oulu, získala česká reprezentantka Veronika Müllerová. Oznámil to organizátor českej účasti na 16. ročníku šampionátu Filip Černý. Celkovou víťazkou sa tento rok podľa Černého prvýkrát v histórii súťaže stala žena, nemecká reprezentantka Aline Westphalová.

Súťaž sa uskutočnila v piatok. "Aj napriek daždivému počasiu sledovalo svetové finále 7000 ľudí," uviedol Černý, ktorý je s výkonom svojej zverenkyne spokojný. "Podľa môjho si zaslúžila lepšie hodnotenie poroty," povedal. "Som rád, že domov vezieme aspoň bronz, to je veľmi dôležité pre budúcnosť tejto podivnej disciplíny u nás," konštatoval.

Na ešte lepšie umiestnenie v budúcnosti pomýšľa aj pretekárka. "Víťazstvo sme mali na dosah ruky. Budúci rok to skúsim znova, dúfam, že bude šťastie na našej strane," uviedla Müllerová. Vyštudovaná inžinierka chémie je ženou mnohých záujmov; venuje sa tiež bojovým športom i ochotnickému divadlu.

Česko už Müllerová na majstrovstvách sveta podľa Černého reprezentovala, aj keď vo veľmi odlišnej disciplíne. V úlohe pilota bezmotorového lietadla sa totiž pred štyrmi rokmi zúčastnila svetového šampionátu, umiestnila sa na dvadsiatej priečke.

Teraz jej však učarovala imaginárna gitara. "V Opave, kde pracujem, je to jedna z mála možností, ako sa naozaj pobaviť, a tak sa bavím," uviedla Müllerová.  "Navyše je to veľmi lacná zábava, ani gitaru si nemusíte kupovať,"  dodala.

Air Guitar je celosvetovo rozšírená recesistická súťaž, v ktorej súťažiaci predstierajú hru na gitaru. Súťaže, ktorá sa koná od roku 1996, sa zúčastňujú zástupcovia viac než 20 krajín. Pri krátkom vystúpení sa súťažiaci snažia čo najpresvedčivejšie navodiť dojem, že majú v ruke hudobný nástroj. Výkon môžu sprevádzať tanečnými kreáciami či pantomímou.

Zástuca Česka sa šampionátu prvýkrát zúčastnil vlani, vtedajší reprezentant Bedřich "Babinoška" Lévi však porotu nepresvedčil. Černý aspoň o Léviho fínskej misii natočil krátky dokumentárny film Podivuhodná cesta za titulom majstra sveta.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu