Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Štúdia tvrdí: Nepríjemní ľudia zarábajú viac peňazí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Byť milý a príjemný na pracovisku sa nevypláca. Aspoň podľa novej štúdie amerických vedcov, ktorá tvrdí, že nepríjemní agresívni muži zarábajú o 18 percent viac. U žien tento rozdiel predstavuje päť percent. Na svojich webových stránkach to uviedla televízna stanica ABC News.

Výskum zverejnil odborný časopis Journal of Personality and Social Behavior. Vychádzal z údajov o niekoľkých tisícoch zamestnancoch v rôznych vekových kategóriách. Nakoniec dospel k záveru, že ľudia, ktorí samých seba opisujú ako nepríjemných a útočných, sú na tom z hľadiska platu lepšie než osoby, ktoré sa označujú za príjemných, spolupracujúcich a vľúdnych.

Podľa autora štúdie, profesora Timothyho Judga z Univerzity Notre Dame, je pritom najzásadnejším poznatkom, že byť nepríjemný lepšie funguje pre mužov než pre ženy. "Ľudia podľa mňa interpretujú nepríjemné správanie u mužov a žien inak. Nevľúdni muži sú vnímaní ako húževnatí a dobrí vyjednávači. Nepríjemné ženy sú vnímané ako potvory," podotkol.

Psychológ Martin Binks však varoval pred tým, aby sa výsledky prieskumu brali za danú vec. Upozornil pritom na to, že štúdia vychádza z toho, ako príjemnosť alebo nepríjemnosť vnímajú sami opýtaní. "V skutočnosti si často tí najviac nepríjemní ľudia v práci neuvedomujú, že ich tak  vidia ostatní," podotkol.

Podľa Judga si napriek tomu môžme zo štúdie zobrať minimálne jedno poučenie. Ľudia by podľa neho mali byť viac asertívni. "Mzdu neurčujú len kvalifikácie a ekonomické faktory. Ak šéfovia dostanú očakávaný výkon, my zamestnanci dostaneme plat, ktorý požadujeme," myslí si.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu