Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sestra (103) pre pápeža opustí kláštor po 84 rokoch!

Sestra Teresita Zobraziť galériu (2)
Sestra Teresita

MADRID - Rádovú sestru Teresitu čaká v jej 103 rokoch výnimočná udalosť: po 84 rokoch, ktoré strávila v kláštore neďaleko Madridu, sa chystá v piatok na krátko opustiť jeho múry, aby sa mohla stretnúť s pápežom.

Sestra Teresita, vlastným menom Valeria, strávila väčšinu života za múrmi kláštora Buenafuente del Sistal, asi sto kilometrov severovýchodne od Madridu. Vstúpila tam vo svojich devätnástich rokoch 16. apríla 1927, teda v deň, kedy sa narodil súčasný pápež Benedikt XVI

Kláštor opustila doteraz len jediný raz, a to za španielskej občianskej vojny (1936-39). "Tu sa vtedy strieľalo na každého," povedala.

Teraz sa chystá nakrátko prerušiť svoju dobrovoľnú izoláciu, aby sa mohla v piatok stretnúť s pápežom, ktorý v Madride prijme niektorých účastníkov Svetových dní mládeže. Stretnutie mladých veriacich, ktoré organizuje katolícka cirkev, začína v španielskej metropole dnes a bude trvať do nedele, keď ho uzavrie veľká omša celebrovaná pápežom.

"Povedala, že chce celú trasu prejsť so zavretými očami, aby jínic nerozptyľovalo," vysvetlila matka predstavená María. Sestra Teresita sa už stala známou po tom, čo sa stala jednou z postáv knihy "Čo robí dievča ako ty na mieste, ako je toto?", Ktorej autor Jesús García opisuje život desať rádových sestier medzi múrmi kláštora.

"Kto by mohol stráviť 84 rokov v kláštore a nebyť pritom šťastný? Samozrejme, že som šťastná," zveruje sa Teresita v knihe. Rozpráva, že jej otec, poľnohospodársky robotník, vyzýval ju aj jej sestru, aby obliekli kňazské šaty, snáď preto, aby unikli biede.

"Keď môj otec videl, aký život vedieme na vidieku, a myslel si pritom, že mníšky nemusia pracovať, spýtal sa ma a mojej sestry, či sa nechceme stať radovými sestrami .... A ja som chcela otcovi urobiť radosť ..., "uvádza v knihe Teresita.

Pripúšťa, že keď vstupovala do kláštora, mala len hmlistú predstavu o živote, ktorý ju čakal. Ale počas rokov strávených za múrmi kláštora sa naučila nájsť v tom šťastie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu