Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Vodiči už neuniknú pokutám za priestupky v zahraničí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

BRUSEL - Vodiči, ktorí spáchajú priestupok v zahraničí, už neuniknú tak ľahko ako doteraz. Európsky parlament totiž bude v stredu hlasovať o prelomovom zákone, ktorý má zabezpečiť cezhraničné vymáhanie pokút v celej Európskej únii. Podľa informácií zákonodarcovia legislatívu schvália, chýbať tak bude len súhlas ministrov, ktorý je teraz v podstate len formalitou. Štáty potom budú mať dva roky na prevedenie smernice do národnej legislatívy.

Pre policajta je v súčasnosti veľmi zložité a nákladné zisťovať meno majiteľa vozidla a vodiča, ktorý spáchal dopravný priestupok, pokiaľ je vozidlo registrované v zahraničí. Jednotlivé databázy členských štátov totiž nie sú vzájomne prepojené. To by sa teraz malo zmeniť a databázy čaká prepojenie.
   

Ak vodič spácha v zahraničí priestupok a tamojšia polícia ho identifikuje, domov mu pošle výzvu na uhradenie pokuty, ktorej výška sa odvíja od zákonov krajiny, kde bol priestupok spáchaný. Jedinou komplikáciou v tomto prípade môže byť, že policajti musia výzvu na uhradenie pokuty poslať v jazyku, v ktorom sú vystavené doklady k vozidlu. To by v prípade napríklad slovenčiny mohlo byť pre policajné úrady veľmi náročné a pomerne drahé.
    

Ak však vodiči spoliehajú na to, že sa budú vyhovárať, že auto neriadili, majú v tomto prípade len veľmi malú šancu na úspech. Výzvu na uhradenie pokuty automaticky dostáva majiteľ vozidla a ak auto neriadil, musí policajným úradom poskytnúť presnú totožnosť vodiča, ktorý mal spáchať priestupok.
    

Vodiči sa ale nemusia obávať toho, že by napríklad policajti po nich mohli vymáhať napríklad pokuty za menšie priestupky, za ktoré je možné považovať napríklad zlé parkovanie. Smernice únie vymenúva celkom osem priestupkov, ktorých sa bude nová prax týkať. Sú nimi nedovolená rýchlosť, jazda na červenú, jazda bez bezpečnostného pásu, jazda pod vplyvom alkoholu, jazda pod vplyvom drog, jazda na motocykli bez ochrannej prilby, neoprávnené využitie odstavného pruhu a telefonovanie za jazdy.
    

"Pravdepodobnosť, že zahraničný vodič spácha priestupok, je zhruba trikrát vyššia než u domáceho vodiča. Veľa ľudí si myslí, že keď vyjdú za hranice, tak sa ich tamojšie pravidlá netýkajú. Chcel by som im odkázať, že sa ich týkajú a tiež im to teraz dokážeme," povedal novinárom eurokomisár pre dopravu Siim Kallas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu