Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na ostrove žilo 22 ľudí: Odchádzajú kvôli "ponorke"!

Canna je dlhý približne 7 km a široký necelé 2 km
Canna je dlhý približne 7 km a široký necelé 2 km

LONDÝN - Na britskom ostrove Canna, ktorý nie je široký ani dva kilometre, donedávna žilo len 22 ľudí. Tento počet sa však ešte zmenšil a onedlho sa zastaví na čísle 15.

Ostrov patrí do súostrovia Hebridy na severozápade Škótska. Je jedným z najmenších a najvzdialenejších vo Veľkej Británii a svojim budúcim obyvateľom vraj ponúka "nový život a lepšiu budúcnosť".

Momentálne ho však svojím domovom nazýva len necelá dvadsiatka ľudí. V apríli odtiaľ totiž odišli dva manželské páry vrátane učiteľky. Na konci leta ho má opustiť ďalšia rodina. Miestnym usadlíkom prekáža, že nad životom na ostrove nemajú takmer žiadnu kontrolu. Podľa ich vlastných slov sa ale pod frustráciu podpísala aj "ponorková choroba".

Najväčší nárast populácie zaznamenal ostrov v 19. storočí, keď tam vtedy žilo 436 obyvateľov. V minulom storočí tento počet rapídne klesol. "Ľudia prichádzajú a odchádzajú. Treba si ale položiť otázku, prečo tu nezostanú dlhšie?," pýta sa Geoff Soe-Paing.

"Chápeme dôvody, prečo chcú niektoré rodiny ostrov opustiť. Treba však povedať, že väčšina tamojších ľudí je na Canna šťastná," vyhlásil hovorca spoločnosti Conservation charity, ktorá ostrov vlastní a spravuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu