Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

V Inchebe od stredy najväčšia poľovnícka výstava

Najväčšia poľovnícka výstava
Najväčšia poľovnícka výstava (Zdroj: incheba)

V termíne od 15. do 19. júna sa na výstavisku Incheba Expo Bratislava koná výnimočná celoštátna výstava s medzinárodnou účasťou, Poľovníctvo a príroda. Jej načasovanie na jún, mesiac poľovníctva a ochrany prírody, nie je náhodné.

Podujatie určené odbornej i širokej verejnosti má za cieľ propagovať aktívnu ochranu prírody a priblížiť čo všetko so sebou poľovníctvo ako životný štýl prináša. „Svätohubertovský princíp“ -  starostlivosť a až potom lov alebo chráň a potom zbieraj plody, ktoré príroda poskytuje sú hlavnými myšlienkami výstavy, a zároveň odkazom, ktorý chce sprostredkovať verejnosti. 

Výstava predstaví najlepšie výsledky chovu posledných šiestich rokov a prinesie aj všetky informácie o tom, ako sa stať dobrým poľovníkom. Záujemcom o poľovníctvo ukáže najmodernejší systém vzdelávania a skúšok. Poľovníci – odborníci vnímajú výstavu ako platformu pre výmenu poznatkov, vzhliadnutie najvýznamnejších trofejí a účasť na odborných sprievodných podujatiach. Počas výstavy sa na ploche viac ako 15 000 m² predstaví takmer 200 vystavovateľov zahŕňajúcich komerčné subjekty, popredné inštitúcie zaoberajúce sa poľovníctvom, ako aj expozície predstavujúce krásu poľovníctva prostredníctvom trofejí, diorám a preparátov zvierat. Okrem Slovenska majú zastúpenie aj Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Estónsko, Chorvátsko, Juhoafrická republika, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko a Srbsko.

 

Zaujímavou súčasťou výstavy je expozícia Jeleňovité sveta. V nej možno obdivovať ukážky trofejí jeleňovitých druhov z rôznych kútov sveta, dokonca aj takých, ktoré už dnes v prírode nenájdeme, lebo vyhynuli. Veľkú pozornosť bude pútať „kúsok Afriky“ v podobe preparátov unikátnej fauny tohto kontinentu. Medzi nimi nájdeme, krokodíla, hrocha, leva, zebru, antilopy a mnohé iné... Návštevníkom výstava predstaví najsilnejšie trofeje Slovenska a sveta podľa bodovania C.I.C. (Medzinárodná rada pre poľovníctvo a ochranu zveri). Z Česka budú privezené trofeje najsilnejšieho muflóna a jeleníka bielochvostého, z Maďarska svetový diviak a druhý najsilnejší srnec. Medzi exponátmi nebude chýbať trofej  svetového rekordu jeleňa  z Bulharska. Rumunsko sa pochváli výbornou populáciu kamzíka, medzi inými svetový kamzík z Rumunských karpát. Pre získanie komplexného pohľadu na život  zveri v jej prirodzených podmienkach, budú jednotlivé trofeje zakomponované do diorám, skutočne pôsobiacich umelo vytvorených prírodných prostredí. Takto budú prezentované jelene, daniele, muflóny, diviaky, kamzíky, šelmy a malá zver. Výstava ukáže, že ani vo svete fauny nie je každé zviera dokonalé. O tom svedčí expozícia abnormít – parôžkov, ktoré vyrastú inak než je bežné.

 

Sprievodný program

Okrem zaujímavých exponátov, výstavu doplní aj atraktívny sprievodný program určený všetkým vekovým kategóriám. Počas piatich dní bude prebiehať Medzinárodný filmový festival  filmov s tematikou poľovníctva a prírody. Pripravené sú ukážky hry na lesnice, ktoré okrem funkcie dorozumievania slúžia aj ako etický hudobný doprovod činnosti každého dobrého poľovníka. Verejnosť zaujmú aj ukážky vábenia zveri. Počas soboty si skúsení poľovníci zmerajú svoju šikovnosť v medzinárodnej súťaži vo vábení jelenej zveri jednotlivcov a družstiev kde slovenskí vábiči patria k Európskej špičke. Poľovník bez psa nie je úplný poľovník, o čom presvedčia aj ukážky práce kynológov a víkendový program spestrí atraktívna  súťaž agility. Súčasťou sprievodného programu sú aj ukážky streľby z historických lukov a kuší. Návrat k tradičnému lovu lukom predstavia športoví lukostrelci a návštevníkom ponúknu aj možnosť si z luku vystreliť. Pre fanúšikov motorizmu a ľudí pre ktorých je terénne auto pracovným nástrojom sú na exteriérových plochách pripravené ukážky práce  terénnych automobilov Mercedes. Deti si preveria svoje vedomosti o prírode na šiestich stanovištiach, kde ich čakajú odmeny. Súčasťou výstavy sú prehliadky výtvarných prác Príroda očami detí a Zvieratká v našom lese.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu