Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Krajina cestuje v čase, zajtra je v nej dnes!

Samoa je stvorená pre turistov
Samoa je stvorená pre turistov (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Nezávislý ostrovný štát Samoa v južnom Tichomorí dnes oznámil, že sa rozhodol posunúť o jeden deň dopredu, aby sa dostal západne od medzinárodnej dátumovej hranice, čo by malo prospieť jeho zahraničnému obchodu i ekonomike.

K rozhodnutiu pristúpil 119 rokov po tom, ako sa v roku 1892 z rovnakých dôvodov posunul o jeden deň nazad.

Táto nezávislá polynézska krajina bude mať po pridaní jedného dňa rovnaký dátum a čas ako Austrália a Nový Zéland.

"Zatiaľ čo u nás je piatok, na Novom Zélande je sobota, a keď ideme v nedeľu do kostola, v Sydney a Brisbane sa už čulo obchoduje," povedal dnes samojský premiér Tuilaepa Sailele Malielegaoi, podľa ktorého dátumový posun pomôže ekonomike.

Samoa a susedná Americká Samoa sa nachádzali západne od dátumovej hranice až do roku 1892, kedy ich americký obchodný partner presvedčil, aby sa presunuli na východ od nej.

"Vtedy to bolo praktické pre lode z Európy a USA, ktoré obchodovali so Samoou," povedal premiér. Dodal, že teraz krajina oveľa viac obchoduje s Novým Zélandom, Austráliou, Čínou a krajinami Tichomoria, ako je napríklad Singapur.

Zmena posunie dátumovú hranice medzi Samou a Americkú Samou, čo by podľa premiéra mohlo vytvoriť "vzrušujúce príležitosti pre cestovný ruch".

"Môžete mať dvakrát narodeniny, dvakrát svadbu a dvakrát osláviť výročie svadby v ten istý dátum, hoci v rozličné dni, po absolvovaní necelej hodiny letu bez toho, aby ste museli opustiť samojské ostrovy," dodal.

V roku 2009 sa Samoa prispôsobila Austrálii a Novému Zélandu tým, že uzákonila presun vodičov na ľavú stranu vozovky z pravej.

Krajina so 180-tisíc obyvateľmi sa nachádza na pol cesty medzi Novým Zélandom a Havajom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu