Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca

Zobraziť galériu (3)

BRATISLAVA – Slovenský Červený kríž, spolu s ďalšími 186 národnými spoločnosťami Červeného kríža a Červeného polmesiaca vo svete, si každoročne začiatkom mája pripomína Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Po prvýkrát sa tento deň slávil na celom svete 8. mája 1948 – na výročie narodenia Henryho Dunanta – zakladateľa Červeného kríža a prvého nositeľa Nobelovej ceny za mier. Henry Dunant sa narodil 8. mája 1828 v Ženeve do bohatej švajčiarskej rodiny. Protiklady jeho rodičov ho značne poznačili. Otec, mestský radca, chcel vychovať zo syna diplomata a bankára. Viac ho však nadchla matka, ktorá pomáhala chudobným, šatila a kŕmila všetkých, ktorí sa zastavili pri jej dverách. Pri jednej zo svojich obchodných ciest, bol očitým svedkom krvavého kúpeľa na bojisku pri talianskom mestečku Solferíno, kde 24. júna 1859 zostalo bez akejkoľvek pomoci ležať celú noc 40 tisíc ranených a mŕtvych.

Táto tragická udalosť zmenila jeho život. Z generálneho riaditeľa sa v priebehu jednej noci zmenil na dobrovoľného záchranára. Inicioval zriadenie ošetrovní, zbieral peniaze pre ranených. Zároveň navrhol založenie dobrovoľníckej organizácie na pomoc raneným, ktorá by bola neutrálna, a členovia ktorej by boli počas poskytovania pomoci raneným vojakom spoločne chránení špeciálnym znakom neutrality. Tým položil základy Červeného kríža.

Tohtoročné oslavy Svetového dňa Červeného kríža a Červeného polmesiaca na Slovensku sakonajú 5. mája o 10.00 hod. v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Záštitu nad oslavamiprevzala predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, prítomní budú aj predstavitelia Národnej rady SR, členoviavlády a zástupcovia diplomatického zboru. Slávnostné oceňovanie bude moderovať pani Aneta Parišková –Dočekalová a hudobne toto podujatie podporí pán Martin Babjak.

Vyznamenaniami si chce Slovenský Červený kríž uctiť 35 ocenených: bezpríspevkových darcov krvi, dobrovoľné ošetrovateľky, dobrovoľníkov SČK, dlhoročných partnerov a spolupracovníkov, ale aj profesionálnych zamestnancov a tých, ktorí v tragickom okamihu nezaváhali a zachránili život iného človeka. Práve tí budú ocenení za Čin humanity 2010.

 

Medailu za Záchranu života v rámci 7. ročníka Činu humanity Slovenský Červený kríž udelí pánovi Pavlovi Bugošovi, zo Spišskej Novej Vsi, ktorý nasadením vlastného života i zdravia zachránil topiaceho sa 73. ročného pána z rieky Hornád. Medailu „Za záchranu života“ udelí Slovenský Červený kríž aj por. Mgr. Marcelovi Skybovi a kpt. Patrik Masácovi, príslušníkom policajného zboru v Trenčíne, ktorí pohotovou reakciou pomohli 15 ročnej študentke, ktorá sa zakliesnila v dverách autobusu, ktorý sa dal do pohybu. Za duchaprítomnosť a odvahu patrí oceneným hlboká úcta nás všetkých.

Slovenský Červený kríž sa pri príležitosti Európskeho roku dobrovoľníctva rozhodol počas osláv Svetového dňa Červeného kríža a Červeného polmesiaca udeliť špeciálne ocenenie výnimočným dobrovoľníkom. Ocenenie bude odovzdané dobrovoľníkom, ktorí významne prispievajú svojou aktívnou činnosťou k skvalitneniu aktivít prospešných pre spoločnosť. Svojou činnosťou šíria posolstvo dobrovoľníctva, zvyšujú povedomie o dobrovoľníctve u širokej verejnosti a získavajú pre myšlienku dobrovoľníctva ľudí všetkých vekových kategórií, ktorí sa s dobrovoľníctvom doposiaľ nestretli. Okrem troch medailí Za záchranu života sa udelia i tieto vyznamenania:

druh vyznamenania  počet ocenených
Za humanitu, obetavosť a dobrovoľnú službu I. stupňa   10
Dobrovoľná opatrovateľka SČK      3
Pamätná plaketa MUDr. Vladimíra Krišla 3
Čestná strieborná medaila Henryho Dunanta  2
Zápis do Knihy cti SČK   5
Mimoriadna osobnosť dobrovoľníctva   5
Ďakovný list        4

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu