Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zverejenili recepty na neviditeľný atrament z I. svetovej!

ilustračné foto
ilustračné foto

NEW YORK - Špióni si počas prvej svetovej vojny vyrývali odkazy na nechty na nohách a používali citrónovú šťavu k písaniu neviditeľných listov. Okrem toho vynašli aj tajný atrament, ktorý sa dá vyrobiť úplne jednoducho.

Šesť dokumentov, ktoré patria k najstarším, aké americká tajná služba uchováva, odhaľuje celý rad špionážnych techník, napísal spravodajský server BBC News. Takmer sto rokov staré záznamy zahŕňajú aj inštrukcie, ako "podozrievať a preveriť každú možnú vec". Odtajnenie týchto záznamov podľa CIA umožnili nedávne technologické pokroky, vďaka ktorým popísované metódy prežili.

Jeden z dokumentov napríklad radí namočiť vreckovku alebo niečo podobné do liadku, sódy a škrobu, a potom usušiť. Tým vznikne prenosný neviditeľný atrament - ľahko získateľný opätovným namočením impregnovanej tkaniny do vody. Dokument napísaný v roku 1914 vo francúzštine odhaľuje nemecký recept na výrobu tajného atramentu a naznačuje tak, že francúzskym špiónom sa podarilo prelomiť kód nepriateľa.

CIA už v minulom roku odtajnila viac ako milión historických dokumentov. Dostupné sú na internetových stránkach tajnej služby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu