Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Jeľcinovu vilu predali za 291 miliónov!

Šujskaja Čupa
Šujskaja Čupa

MOSKVA- Rezidencia zosnulého ruského prezidenta Borisa Jeľcina v Karélii sa predala za 291 miliónov rubľov (približne 7,2 milióna eur). Po dnešnom rozlepení obálok s ponukami sa ukázalo, že víťazom sa stala spoločnosť Severgrupp výrobcov ocele Alexeja Mordašova. Toho časopis Forbes práve dnes označil za druhého najbohatšieho Rusa s majetkom odhadnutým na 18,5 miliardy dolárov.

Boháčovi zrejme nevadí, že k víťaznej ponuke ešte bude musieť pripočítať daň z pridanej hodnoty, ako aj ďalšiu sumu za prenájom alebo kúpu pozemku, na ktorom sa rezidencia rozkladá. Oznámil to dnes hovorca kremeľskej administratívy Viktor Chrekov.

Zámer predať kedysi prezidentskú rezidenciu "Šujskaja Čupa" v malebnom zákutí Karélia asi 20 kilometrov od Petrozavodsku ohlásil Kremeľ pred mesiacom. Areál obklopený borovicami na brehu úzkeho zálivu jedného z miestnych jazier zahŕňa okrem iného trojpodlažnú hlavnú budovu o rozlohe 700 štvorcových metrov, štyri chaty, saunu, garáže, strážnicu, vodáreň, prístaviská a tenisové kurty. Všetko je vraj udržiavané v perfektnom stave, hoci od Jeľcinových čias rezidencia osirela.

Kremeľ za sídlo žiadal najmenej 285,6 milióna rubľov a našli sa hneď traja záujemcovia, ktorí zložili zálohu vo výške desatiny požadovanej minimálnej ceny. Mordašovovi súperi sa nemusia cítiť až tak sklamaní. Kremeľ sa chystá predať ešte niekoľko desiatok ďalších objektov, ktoré prezidentská kancelária nevyužíva. Názov "Šujskaja Čupa" má korene v karelštine a fínčine a jeho približný preklad do slovenčiny by mohol znieť "Zákutia stojatej vody".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu