Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zvláštny jav: Mince pre šťastie vytvorili dúhové jazero

Jazero hrá dúhovými farbami Zobraziť galériu (3)
Jazero hrá dúhovými farbami

LONDÝN/BRATISLAVA - Už celé desaťročia láka návštevníkov do Yellowstonského národného parku vo Wyomingu zvláštne dúhové jazero. Pôvodne modrý horúci prameň prešiel dramatickými zmenami a stal sa doslova pastvou pre oči. Dôvod súčasného zeleného odtieňa s výrazným žltým a červeným lemovaním je však oveľa menej príťažlivý.

Turisti do jazerka dlhé roky hádzali mince pre šťastie, ktoré upchali prieduchy a tým sa znížila jeho teplota. V tej dobe chemikálie z mincí spôsobili reakciu, ktorá zapríčila rast baktérií. Tieto sa pomaly prepracovali k okraju a vytvorili prevažne žltý kruh okolo modrého centra, až sa z ich kombinácie vytvorila zelená. Fotosyntetické a termofilné baktérie dokážu prežiť v teplote od 64 °C až do 107 °C.

"Počul som o jazierku od priateľov a keď som ho videl, myslel som, že je to jednoducho neuveriteľné. Každá farba predstavuje iný typ teplomilných baktérií. Informačná tabuľa pri jazere ho nazýva "miznúca sláva", pretože ľudia do neho začali hádzať kamene, fľaše a plechovky, ktoré blokujú prieduchy v spodnej časti, čo vedie k jeho ochladeniu. Baktérie, ktorým sa darí v horúcej vode, začali umierať a farby blednú," vysvetlil IT konzultant Arun Yenumula (30), ktorý bol s manželkou na dovolenke v Yellowstone.

Viacerí turisti pociťujú smútok nad tým, ako ľudia ničia prírodné krásy ich hlúpymi činmi. Nezastavia sa ani pred jedinečným unikátom s takou škálou farieb, ktorý nenájdete inde na svete. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu