Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Salón morbidít: Zabezpečte si vlastnú smrť!

ilustračné foto
ilustračné foto

PARÍŽ - Paríž tento víkend prvýkrát otvára brány "salónu smrti". Ide o prezentáciu služieb, ktoré s touto tabuizovanou témou súvisia. Organizátori očakávajú, že za tri dni príde do výstavných priestorov Carroussel du Louvre okolo 25-tisíc návštevníkov. Údajné sa riadia príslovím: "Je potrebné sa na život pozrieť z dna svojej rakvy".

"Žijeme v dobe, keď chce človek stále zostávať mladý a perspektíva smrti sa kamufluje. Prečo sa na ňu nepripraviť? Koncepcia je hovoriť o smrti s cieľom lepšie žiť," povedala spoluzakladateľka salónu Jessie Westenholzová.

Akcie sa zúčastňuje okolo 200 vystavovateľov. Veľký priestor je samozrejme venovaný náhrobnom kameňom, medzi ktorými sú aj novinky, ako napríklad jeden so solárnym zariadením, ktoré osvetľuje sklenenú doštičku s umeleckou fotografiou zosnulého. V ďalších stánkoch je možné dozvedieť sa niečo napríklad o poistení, psychologickej starostlivosti, zmiernení bolesti umierajúcich, darcovstve orgánov či pomoci pri ovdovení.

"Je to neuveriteľné, ako berú ľudia svoju smrť nezodpovedne. Pritom je to posledná oslava, ktorú človek bude mať so svojimi blízkymi, tak je potrebné ju pripraviť, aby sa vydarila. A na rozprávanie o smrti sa neumiera," povedala Westenholzová.

Na príprave podujatia sa podieľali skupiny sociológov, psychológov, lekárov a ďalších odborníkov s cieľom zabezpečiť jej serióznosť.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu