Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Koniec apokalyptickým veštbám: Máme sa tak dobre ako nikdy!

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN/BRATISLAVA - Zatiaľ čo sa na nás valia katastrofické správy zo všetkých strán, údajne ešte nikdy nebol taký dobrý čas pre život ako je dnes. Priemerný človek je bohatší, zdravší, múdrejší, čistejší, láskavejší, pokojnejší, vyrovnanejší, slobodnejší a šťastnejší než kedykoľvek predtým. Chcete vedieť prečo?

IQ a priemerná dĺžka života sa zvyšujú na celom svete. Detská úmrtnosť klesla za posledných 50 rokov o dve tretiny. V poslednom desaťročí zomrel vo vojnových konfliktoch najmenší počet obetí od roku 1945. Nepomer chudobných krajín ako India, Brazília a Botswana sa vyrovnáva, bohatnú rýchlejšie ako "zazobaná" Británia, Amerika a Japonsko.

Sloboda napreduje - padol Sovietsky zväz, Čína je liberálnejšia, junty v Južnej Amerike sa rúcajú, arabskí despotovia padajú z trónu. Čoskoro zostane iba pár tyranov - Kim Čong-il, Castro, Chávez, Ahmadínedžád a obávaní africkí krutovládci v smiešnych uniformách.

A, áno, dokonca sa šťastie lepí aj na obyčajných ľudí. Je ľahšie byť šťastný, keď sa nepozeráte smrti do tváre kvôli špine a chorobám. V päťdesiatych rokoch trvalo v Británii 30 minút zarobiť na hamburger z priemernej mzdy. Dnes to trvá tri minúty.

Moderné autá vypúšťajú o 95 percent menej oxidu uhoľnatého, oxidov dusíka a uhľovodíkov, než tomu bolo v sedemdesiatych rokoch. Fatálna nehodovosť v leteckej doprave bola 13-krát vyššia v roku 1969 ako v roku 2009. 

Povrávalo sa, že svet zničí ropa, populačná explózia bola nezastaviteľná, globálny hladomor neodvratný, epidémia rakoviny spôsobená pesticídmi skráti život nás všetkých, jadrová vojna sa blíži, púšť sa rozširuje o desiatky kilometrov každý rok, kyslý dážď zničí lesy, ozónová vrstva sa vytratí. Napriek všetkým týmto správam sa veci zlepšovali. Nové myšlienky a nové technológie šetria náš čas a plnia naše potreby či želania. K zlepšeniu životnej úrovne stačí zabezpečiť lacnú energiu a nechať ľudí vymieňať si myšlienky.

Ak je dnes život v porovnaní s minulosťou dobrý, budúcnosť by mala byť ešte lepšia. Životná úroveň stúpa nahor už 200 rokov vďaka obchodu a zjednodušeniu komunikácie. Pri súčasnom trende bude priemerný obyvateľ planéty v roku 2100 minimálne dvakrát tak bohatý ako priemerný Američan dnes, treba však zohladniť aj infláciu.

Napriek tomu, že sa inovácie prostredníctvom internetu zrýchlili, hrozba vojen a prírodných katastrof je s nami neustále. Treba však myslieť hlavne na to dobré, čo nás čaká.

Všetky štatistiky a myšlienky pochádzajú z knihy akademika Matta Ridleyho, The Rational Optimist: How Prosperity Evolves (Racionálny optimista: Ako sa vývija prosperita).



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu