Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Čím kratšia vzdialenosť genitálií od análu, tým väčší problém!

ilustračné foto
ilustračné foto

NEW YORK/BRATISLAVA - Doteraz sa kvalita a pohyblivosť spermií určovala predovšetkým mikroskopickým vyšetrením. Podľa novej štúdie je však rovnako spoľahlivým spôsobom na výpočet mužskej plodnosti aj vzdialenosť medzi genitáliami a konečníkom.

Doktorka Shanna Swanová a jej kolegovia z univerzity v americkom Rochesteri hovoria o tzv. anogenitálnej vzdialenosti (AGD). Muži, ktorí ju majú nižšiu ako priemer, sú vystavení až 7-krát väčšiemu riziku, že budú mať problémy stať sa otcami.

Jej tím už v roku 2005 zistil, že kratšie AGD súvisí u novorodených chlapcov s podpriemernou veľkosťou penisu. Zároveň sa ukázalo, že keď boli matky týchto detí tehotné, v ich moči sa našiel zvýšený obsah ftalátov. Teda látok slúžiacich v domácnostiach ako rozpúšťadlá a obsiahnutých v umelých hmotách.

Swanová študovala 126 mladých dobrovoľníkov, pričom väčšina z nich mala okolo 19 rokov. Ich anogenitálna vzdialenosť bola meraná dvoma spôsobmi: od análu k základni miešku, alebo od análu k hornej časti penisu v mieste, kde sa pretína s bruchom. Jedným z prekvapení štúdie bolo, že takmer štvrtina mladých mužov mala nízky počet spermií.

Kým priame hodnotenie kvality spermií je nespoľahlivé a závisí vo veľkej miere od momentálnej situácie, meranie AGD je jednoduché a jeho výsledky sú údajne trvalé.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu