Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Toto je diskotéka budúcnosti

„Elektrická energia môže byť bezpečnou alternatívou laserovej šou,“ myslí si Jozef Sochor (29). Malý model slúži na prezentácie. Zobraziť galériu (4)
„Elektrická energia môže byť bezpečnou alternatívou laserovej šou,“ myslí si Jozef Sochor (29). Malý model slúži na prezentácie.

HLOHOVEC - Napätie päťtisíc voltov a 5-metrová dĺžka výbojov! Hrozivo vyzerajúce blesky a pri nich bezstarostne zabávajúci sa a tancujúci dav. Nešlo o žiadnu haváriu či katastrofu. To len fyzici Jozef Sochor (29) a Michal Bachratý (26) v Hlohovci predviedli, ako by podľa nich mohla vyzerať „nablýskaná“ zábava budúcnosti.

Efektné blýskanie, pri ktorom sa v utorok bavili návštevníci koncertu v hlohoveckej Vieche Jašter, by sa už čoskoro mohlo stať bežnou súčasťou spoločenských udalostí. J. Sochor a M. Bachratý tu pod názvom Blýskanie sa na lepšie časy, predviedli svoje dielo - Teslovu cievku. „Chceli by sme zariadenie ponúkať na komerčné účely - koncerty, festivaly či diskotéky,“ povedal Jozef Sochor. Na cievke fyzici pracovali 4 mesiace, jej hodnota je pol milióna korún. Podľa nich je najväčšia svojho druhu v Európe.

Mladí konštruktéri vyzdvihujú bezpečnosť vysokofrekvenčnej energie, ktorú cievka produkuje. Podľa ich slov, aj keby elektrina zasiahla človeka v železnom brnení, nič sa mu nestane. Energia sa totiž nešíri vnútrom tela, ale povrchom. S takouto cievkou po prvýkrát pracoval už slávny vynálezca Nikola Tesla. Jeho snom bolo vyriešiť bezdrôtový prenos elektrickej energie pre celý svet. Nemal však optimálne podmienky a neuspel. „Je to najväčší fyzik v dejinách, náš veľký vzor. Cievku sme vytvorili na jeho počesť, keďže si pripomíname 150. výročie jeho narodenia,“ dodal Bachratý.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu