Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nie, nie ste opití, most sa naozaj "vlní"

Mostu sa kvôli ostrým zákrutám hovorí Zobraziť galériu (2)
Mostu sa kvôli ostrým zákrutám hovorí "opitý"

OSLO - Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že architekti, ktorí projektovali nórsky most Storseisundet Bridge, zle odviedli svoju prácu. S betónovým kolosom, ktorý spája pevninu s ostrovom Averøya, je však všetko v poriadku.

Storseisundet Bridge je najdlhším z ôsmich mostov, ktoré vytvárajú tzv. Atlantickú cestu. Osemkilometrový úsek spája poloostrov Romsdal so západnou časťou krajiny. Most dlhý 260 metrov otvorili v júli 1989, až do roku 1999 bol spoplatnený.

Kvôli ostrej zákrute, pri prejazde ktorej môžu mať niektorí pocit, že sú opití, sa stal obľúbenou turistickou atrakciou. Anglický denník Guardian dokonca Atlantickú cestu spolu s netypickým viaduktom zaradil na prvé miesto v rebríčku najlepších ciest sveta. Toto výsostné postavenie si zaslúžila i vďaka tomu, že keď je pekné počasie, môžete v Atlantickom oceáne vidieť veľryby a delfíny.

Údajne však čaro viaduktu najlepšie vynikne počas búrlivého počasia. Pred piatimi rokmi sa cesta stala víťazom súťaže o Najlepší nórsky stavebný projekt 20. storočia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu