Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Humenné má bazén pre americké cichlidy

Obrovské akvárium sa nachádza v reštaurácii. Zobraziť galériu (6)
Obrovské akvárium sa nachádza v reštaurácii.

HUMENNÉ – Najväčšie, verejnosti prístupné sladkovodné akvárium na Zemplíne je lákadlom rovnako pre deti, ale aj pre dospelých.

Väčšinu rybej osádky v 2100 litrovej nádrži tvoria veľké a pestré americké cichlidy. Kvôli ich veľkosti v dospelom veku sú viaceré z vystavených druhov v pôvodnej domovine bežnými lovnými rybami. Okrem nich v „bazéne“ pozornosť návštevníkov púta aj pár fúzatých Anténovcov červenochvostých.

Akvárium sa nachádza v jednej z humenských reštaurácii. Podľa personálu, noví hostia po príchode takmer vždy zostanú na chvíľu v nemom úžase, keď zbadajú akvárium, ktoré má dĺžku vyše troch metrov a šírku bezmála meter. Najviac nadšenia prejavujú deti z obdivu k rybám, ktoré sú na akvaristické pomery neštandardne veľké. Niektoré kusy z osádky už dorástli do rozmerov vyše 30cm. Preto sa čašníci iba usmievajú z poznámok hostí, či by im kuchár pripravili aj niektorú z farebných cichlíd ako delikatesu.

Treba dodať, že v tomto akváriu plávajú aj jedince, ktoré sú minimálne slovenskou, ak nie európskou raritou. Ich cena niekoľkonásobne prevyšuje aj desaťkilové balenia mrazených pstruhov. Reštaurácia sa nachádza na prvom poschodí.

Ako sa obrovské akvárium podarilo vyniesť po schodoch? Sklo, ktoré má hrúbku 1,5cm bolo najprv presne porezané na tabule, potom po kusoch prenesené a následne zlepené až na podstavci, ktorý predtým schválil statik. Americké veľké cichlidy sú zvedavé a spoza skla pozorne sledujú, čo sa deje v reštaurácii.

Svojho majiteľa vraj poznajú aj z väčšej vzdialenosti, pretože si ho spájajú predovšetkým s kŕmením. Medzi sebou majú aj sociálne štruktúry, čo znamená, že ryby z nádrže sa navzájom poznajú a vedia, kto je z nich šéf.

Ďalšou zvláštnosťou je to, že cichlidy vytvárajú páry, často na celý život. Partneri sa spoločne starajú o výchovu potomstva, svoje mláďatá tvrdo chránia pred predátormi. V prípade ohrozenia potomstva zaútočia aj na ruku chovateľa. Niektoré z nich majú ostré zuby, podobné pílke.

O tom sa na vlastnej koži už niekoľkokrát presvedčil aj ich majiteľ Štefan Zelinka. Svojho času vyše trom desiatkam cichlíd v tomto obrovskom akváriu, robili spoločnosť obávané pirane. Rástli však príliš rýchlo a tak namiesto nich pribudli omnoho tajuplnejšie Anténovce červenochvosté. Ich hmatové fúzy pripomínajú skutočne už historické bytové televízne antény. V preklade z angličtiny sú to mačacie ryby.

Nevedno, či kvôli zvláštnym zvukom, ktoré tieto ryby v prípade ohrozenia vydávajú. Vo svojej domovine anténovce dorastajú do dĺžky 130 cm a váhy vyše 40 kilogramov. Majú dobrý apetít a nie sú prieberčivé. Jeden z dvojice humenských anténovcov dorastá k polmetrovej dĺžke. Pre ostatné ryby začína byť hrozbou. V prípade ich neopatrnosti by sa ľahko mohli stať pre anténtovca chrumkavou pochúťkou. Na adresu humenského cichlíd-bazénu možno dodať, že jeho nájomníkov prichádzajú obdivovať nielen domáci, ale už aj hostia zo zahraničia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu