Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Zemplíne pestujú akčokču aj mandle

„Akčokča je vlastne kríženec uhorky a papriky,“ spresňuje pestovateľ Marián Vankorda z Michaloviec. Zobraziť galériu (4)
„Akčokča je vlastne kríženec uhorky a papriky,“ spresňuje pestovateľ Marián Vankorda z Michaloviec.

SLOVENSKO - Viete, čo je to akčokča a že sa pestuje aj na Slovensku? Mnohí záhradkári a milovníci rastliniek okrem tých bežných skúšajú pestovať aj netradičnejšie odrody a tvary zeleniny. Na tradičnú prehliadku Plody Zemplína sa prišli pestovatelia pochváliť nielen akčokčou, ale aj pravými sladkými mandľami či paradajkami rôznych raritných tvarov.

„Akčokča je vlastne kríženec uhorky a papriky. Podľa dostupných informácií sme zistili, že sa pestuje v juhoamerickom Peru. Je výborná nielen do šalátov, ale aj ako zaváranina v sladkokyslom náleve,“ spresňuje pestovateľ Marián Vankorda z Michaloviec. Plody akčokčy sú veľké do 6 centimetrov a na Zemplín si ich pestovatelia doniesli z Ukrajiny.

Ďalší vášnivý záhradkár Július Gejguš z Vinného (okr. Michalovce) už 30 rokov pestuje mandle. V záhrade má tri mandľovníky, ktoré si vypestoval z obyčajnej kôstky. „Každoročne mám z každého stromu za košík mandlí. Tie horké nechávam veveričkám, tie sladké potom po večeroch jem pri televízii,“ dodáva J. Gejguš.

Klementíne Karcolovej sa tohto roku zasa urodili naozaj pozoruhodné tvary paradajok. S niektorými sa príroda zahrala s poriadnou dávkou fantázie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu