Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Podchody stavajú už aj pre slony

Cez podchod už prešli prvé slony
Cez podchod už prešli prvé slony

NAIROBI - Ako sa slony dostali cez jednu z hlavných kenských ciest? Podišli ju. Využili totiž prvý sloní podchod v Afrike. Ten sa podľa agentúry AP môže stať jedným z nástrojov pre obmedzenie stále častejších stretov medzi ľuďmi a zvieratami na africkom kontinente.

Podchodom sa podarilo spojiť dve prírodné rezervácie a dve stáda slonov, ktoré žili roky oddelene. Vďaka unikátnej stavbe sa slony môžu v oblasti pohybovať bez toho, aby pritom ohrozovali seba alebo motoristov a obyvateľov blízkej dediny.

"Keď sme prvýkrát počuli, že podchodom prešiel slon, boli sme nadšení. Nečakali sme, že sa to stane tak rýchlo," povedala Susie Weeksová z nadácie Mount Kenya Trust. Do 4,5 metra vysokého podchodu zamieril prvý slon, samec Tony, na Nový rok, teda len asi týždeň po sprevádzkovaní stavby. Pred týždňom sa vrátil znova, tentoraz sprevádzaný dvoma ďalšími mladými samcami.

Podchod je súčasťou umelo vytvoreného štrnásťikilometrového koridoru, ktorý spája dve stáda s počtom 2000 a 5000 slonov. Výstavba celého koridoru vyšla na asi milión dolárov (808 000 eur), 250 000 dolárov (202 000 eur) na ňu prispel britský podnikateľ Richard Branson.

Kenský podchod pre slony je síce prvým v Afrike, ale na svete už niekoľko podobných existuje, najmä v Číne a Indii. V tej stojí dokonca aj nadchod pre slony.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu