Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nad Košicami lietajú balóny už sto rokov

Zobraziť galériu (10)

KOŠICE - Počas tohtoročnej balónovej fiesty môžu východniari pozorovať nad svojimi hlavami naozaj všeličo: klasické teplovzdušné balóny v tvare mobilu či piva, ale aj vzducholoď. Fiesta, na ktorú prišli aj piloti zo zahraničia, má punc výnimočnosti: pripomína sté výročie od prvého vzlietnutia balóna z metropoly východu.

Stretnutie milovníkov teplovzdušných balónov si nedala ujsť ani Beata Choma z Poľska. Pilotkou je síce iba jeden rok, ale tento romantický šport miluje. „Do tohto koníčka idú všetky moje úspory. Potešilo by ma, keby sa mi podarilo vyhrať nejaké väčšie súťaže,“ priznáva Beata, ktorá za hranicami Poľska na balóne lieta po prvýkrát. Okrem nej prišli na košickú fiestu piloti ďalších 19 balónov a jednej vzducholode. Košičanom sa asi najviac páčil obrovský pestrofarebný páv. „Minulý rok nám nad Košicami lietal veľký kohút, tento rok je to zasa páv,“ rozpráva jedna z organizátoriek podujatia Inge Blichová. Balónová fiesta v Košiciach potrvá ešte do zajtra.

Prvý košický let
V Košiciach dodnes spomínajú na 14. jún 1906, keď sem priviezli z Budapešti vlakom balón Turul. Gigant naplnili svietiplynom a vojsko ho pomohlo premiestniť na miesto štartu. „Vtedajšie noviny písali o lete ako o dramatických pretekoch balóna, automobilu, motocykla a bicykla,“ spomína I. Blichová. Vyhral práve Turul. Storočnicu si na tohtoročnej fieste pripomenuli pri jednom zo štartov dobovou scénkou, v ktorej uniesli dámu teplovzdušným balónom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu