Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Čo vám musí zamestnávateľ zabezpečiť ?

Tehotenstvo v práci nie je prekážkou. Na otázky zamestnávateľa, či ste v druhom stave, nie ste povinné odpovedať.
Tehotenstvo v práci nie je prekážkou. Na otázky zamestnávateľa, či ste v druhom stave, nie ste povinné odpovedať.

Viete, na čo máte v práci nárok? Ak ste si našli zamestnanie a podpisujete pracovnú zmluvu, mali by ste o svojich právach vedieť čo najviac. Dokedy vám najneskôr musia vyplatiť mzdu, ste povinní poskytnúť informácie o zdravotnom stave, kedy máte nárok na dovolenku? Hoci sú tieto povinnosti v prevažnej miere upravené Zákonníkom práce, zďaleka nie je každému známe jeho presné znenie. Nový Čas vám preto v desiatich bodoch poradí, čo všetko zamestnávateľ musí zabezpečiť.

1. Práca podľa pracovnej zmluvy - skontrolujte si, či práca, ktorú vykonávate, je rovnaká s tou, ktorú máte uvedenú v pracovnej zmluve. Okrem náplne práce si tiež dajte pozor na miesto jej výkonu.

2. Pracovné podmienky - na plnenie pracovných úloh by vám mal zamestnávateľ zabezpečiť vhodné prostredie. Teda sociálne zariadenia, zariadenia na osobnú hygienu, bezpečný úložný priestor na odkladanie zvrškov a podľa osobitných predpisov aj zdravotnícke zariadenia pre zamestnancov.

3. Mzda – platba za vykonanú prácu zaujíma asi každého najviac. Jej suma musí byť presne stanovená v pracovnej zmluve. Dátum a spôsob vyplatenia mzdy sa dohodne medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov.

4. Stravovanie zamestnancov - zamestnávateľ je povinný poskytnúť možnosti stravovania zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracovisku alebo v jeho blízkosti. Ide o podávanie 1 teplého jedla počas dňa. Ak pracovný čas trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ je povinný poskytnúť vám ďalšie teplé jedlo.

5. Pracovný čas - rozsah pracovného času je vždy uvedený v pracovnej zmluve, ktorú podpisujete pred vstupom do zamestnania. Väčšinou býva v rozsahu 8 hodín denne, t. j. 40 hodín týždenne. Sú však aj výnimky, a to pri práci na zmeny, keď môže mať pracovný čas rozsah aj 12 hodín denne.

6. Odvádzanie poistenia - zamestnávateľ pravidelne odvádza poistenia za seba a svojich zamestnancov do zdravotnej a Sociálnej poisťovne. Patria sem nasledovné druhy: nemocenské, starobné, invalidné a poistenie v nezamestnanosti.

7. Bezpečnosť a ochrana pri práci - povinnosť informovať o právnych predpisoch BOZP (bezpečnosť a ochrana zamestnancov pri práci) má každý zamestnávateľ hneď pri vašom nástupe. Môže tak urobiť prostredníctvom školenia alebo inou formou. Tieto predpisy je nutné pri práci dodržiavať.

8. Prestávka na odpočinok - najmenej po 4 hodinách odpracovaného času máte právo minimálne na 30 minút odpočinku a jedenie. Prestávka na odpočinok sa nepočíta do pracovného času.

9. Dovolenka - ak ste sa práve zamestnali, máte po 60 odpracovaných dňoch nárok na dovolenku. Zamestnanec má právo na minimálne 20 dní dovolenky.

10. Žiadna diskriminácia - nikto nesmie byť na pracovisku akokoľvek obmedzovaný, napríklad v závislosti od pohlavia, manželského a rodinného stavu, rasy a farby pleti, jazyka a veku, ale aj zdravotného stavu, viery či náboženstva.

ŽIADAŤ TIETO INFORMÁCIE JE ZAKÁZANÉ!
- O tehotenstve - s výnimkou, ak ide o prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná, zamestnávateľ vám nemá právo dávať otázky typu: Ste tehotná?, pretože tým porušuje Zákonník práce. Ak sa vás to aj spýta, nie ste povinná mu odpovedať.
- O rodinných pomeroch - či ste rozvedení alebo slobodní je informácia, ktorá by zamestnávateľa nemala zaujímať.
- O bezúhonnosti - s výnimkou, ak ide o prácu, pri ktorej sa to podľa osobitné ho predpisu vyžaduje.
- O politickej príslušnosti, odborovej príslušnosti a náboženskej príslušnosti, ktorými by sa poškodila osobnosť uchádzača.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu