Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Trieda, kde žiaci ešte kľačia

V Základnej škole na Spojovej ulici si žiaci môžu vyskúšať, ako sa vyučovalo na začiatku 20. storočia. Zobraziť galériu (5)
V Základnej škole na Spojovej ulici si žiaci môžu vyskúšať, ako sa vyučovalo na začiatku 20. storočia.

BANSKÁ BYSTRICA - Kostra v rohu triedy, počítadlá, polienka pre nespratníkov i kalamáre na namáčanie pier. Takto to vyzerá v banskobystrickej Základnej škole na Spojovej ulici. Čas sa tu vrátil na začiatok 20. storočia.

Školáci zo Spojovej ulice môžu v dobových kostýmoch sedieť v starých drevených laviciach, vyskúšať si, ako sa písalo perami, ktoré sa museli namáčať do kalamárov, ale aj pocítiť štipľavosť trstenice, ktorou sem-tam dostanú za trest po rukách. „Takúto triedu máme zriadenú od apríla. Chceli sme, aby deti i návštevníci školy spoznali podmienky, v akých sa učilo v minulosti. A v neposlednom rade si pripomíname aj to, že história je najlepšou učiteľkou,“ povedala učiteľka Viera Potančoková. Pripomenula, že v minulosti sa neučili iba predmety, ktoré poznáme dnes, ale napríklad aj umývať okná, upratovať, či čistiť si zuby. Tabule, lavice, knihy, kalamáre, ktorými si triedu zariadili, našli na pôjdoch, alebo oslovili starších učiteľov. Z experimentu sa tešia najmä deti. Svorne tvrdia, že zo súčasnej školy by sa pokojne vrátili do minulosti. Najviac ich láka to, že tí mladší by sa učili v triede so staršími.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu