Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Rusi považujú za priateľa Bielorusko, nepriateľom je Lotyšsko

MOSKVA - Rusi pokladajú za svojich najlepších priateľov Bielorusov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý zverejnilo moskovské Analytické stredisko Jurija Levadu. Najmenej priateľsky sú v Rusku prijímané tie krajiny bývalého Sovietskeho zväzu, ktoré "zradili" a vybrali si prozápadnú cestu vývoja.

Česká republika skončila v prieskume obľúbenosti krajín u Rusov na 32. druhom mieste, tesne pred Českom skončilo Slovensko.

Takmer polovica (47 percent) občanov Ruska v prieskume vyhlásila, že cudzina vôbec Rusko nemá rada. Oproti minulému roku sa podľa sociológov najviac zhoršil vzťah Rusov ku Spojeným štátov a Ukrajine. Vzťah k Ukrajine nemá ruská verejnosť po ukrajinskej "oranžovej revolúcii" zrejme celkom jasný, krajina sa umiestnila v prvej desiatke priateľov i nepriateľov Ruska.
Najhoršie si ale v očiach ruskej verejnosti počína Lotyšsko, ktoré za nepriateľa označilo 49 percent opýtaných, Gruzínsko (44 percent), Litva (42 percent) a práve USA. Spojené štáty považuje za nepriateľa Ruska 37 percent respondentov, za priateľa má USA len 11 percent ruskej verejnosti.

Ruskí sociológovia tiež pripomenuli, že v podobnom prieskume uskutočnenom v Spojených štátoch označilo 11 percent Američanov Rusko dokonca za spojenecký štát. Pre ďalších 45 percent občanov USA je Rusko priateľskou krajinou, pre 28 percent štátom, ktorý nie je nepriateľom, a len osem percent ho označilo za nepriateľa.

Do prvej desiaky štátov Rusku údajne nepriateľských sa ešte zmestilo Estónsko, "oranžová" Ukrajina, Afganistan, Irak, Moldavsko a Poľsko.
Najpriateľskejšie je Rusku podľa mienky ruských občanov naklonené Bielorusko nasledované Kazachstanom, Čínou, Nemeckom a Indiou. V prvej desiatke obľúbenosti sa ešte ocitlo Arménsko, Bulharsko, Ukrajina, Francúzsko a Taliansko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu