Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Doma má prútené zoo

„Vyrobiť krokodíla bol svokrov nápad,“ smeje sa M. Blažej. Zobraziť galériu (2)
„Vyrobiť krokodíla bol svokrov nápad,“ smeje sa M. Blažej.

ČERVENÝ KAMEŇ - Záhrada pred domom Miroslava Blažeja (31) v Červenom Kameni pri Ilave je plná prútených zvierat. Umelec ich vyrába už niekoľko rokov a väčšiny z nich sa nedokáže vzdať. Prútené vtáky, jelene, či dokonca krokodíla odmieta predať. Pre kamarátov ich však na objednávku vyrobí, alebo im ich daruje.

Vyučený sklár nazbieral brezové prútie, lebo chcel z neho vyrobiť metlu. „Pri pohľade na vetvičky mi napadlo, že vyrobím radšej bociana,“ smeje sa M. Blažej. Po bocianovi, ktorý má stále čestné miesto v záhrade, umelec úplne svojej záľube prepadol. „Nasledovali srny, páv, plameniak. Svokor mi navrhol, aby som urobil krokodíla. Kým sa vrátil domov, už stál v záhrade,“ dodáva umelec. Najvyššie zviera, ktoré vyrobil, je jeleň, ktorý s parohmi meria 1,80 metra. M. Blažej tvrdí, že na jeho záľubu si rodina zvykla. „Manželka sa mi najprv smiala, aké hlúposti stále vymýšľam, ale už ju to prešlo,“ dodáva. Syn Maťko (7) mu dokonca pomáha. Už sa tešia na výrobu koňa. „Chcem, aby stál na dvoch nohách a predné mal vo vzduchu,“ povedal umelec. Musí však počkať, kým sa mu zahojí zranený prst. „Narazil som si ho pri zbieraní prútia. Úrazy sú pri tejto záľube bežné,“ dodal.

Prútie a drôty
Výroba jedného zvieratka trvá niekoľko dní. Budúce dielo umelec najprv nakreslí. Prútie nemôže byť hocijaké, preto M. Blažej zbiera iba brezové a najradšej v zime. „Na jar sú na vetvičkách puky, v lete a na jeseň lístie, ktoré musím oberať,“ povedal M. Blažej. Prútie potom spája pomocou rôzne hrubých drôtov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu