Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Aké mená sa nám páčia?

LEA ELIZABET - jej mamička Martina vybrala pre  dcérku pre istotu dve mená, hádam sa jej bude aspoň jedno páčiť.
LEA ELIZABET - jej mamička Martina vybrala pre dcérku pre istotu dve mená, hádam sa jej bude aspoň jedno páčiť.

Nič nepodlieha móde viac ako mená. Vyberali ste vy alebo niekto z vašej rodiny meno pre svoje dieťa? Tiež ste sa nechali ovplyvniť populárnou osobnosťou, postavou z knihy alebo obľúbeného filmu? Dnes sú pravidlá menej prísne ako pred rokom 1989, a tak sa stretávame s čoraz nezvyčajnejšími menami.

Nový Čas pre vás zistil nielen to, aké mená sú v kurze, ale aj základné informácie o tom, kedy a ako si môžete zmeniť meno a s akými poplatkami musíte počítať.

V minulom roku sa na prvých priečkach umiestnili dievčenské mená Nina, Tereza, Natália či Viktória a z chlapčenských mien Jakub, Tomáš, Samuel a Patrik. Nový Čas sa zaujímal o to, aké mená dávajú rodičia deťom v tomto roku a zašiel na návštevu do obľúbenej bratislavskej pôrodnice vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Ružinove. Na novorodeneckom oddelení sme v prítomnosti ochotného personálu odfotili pre svojich čitateľov bábätká s najzaujímavejšími menami, ktoré sa narodili v minulom týždni. Potvrdilo sa nám, že rodičia obľubujú exoticky znejúce mená a raritou už nie sú ani dvojité mená.

Čo hovoria štatistiky
Podľa nich je na Slovensku ešte stále najviac Márií a Jánov, ale zásluhu na tom má najmä staršia generácia. Pravda je, že mladšie ročníky siahajú po cudzokrajne znejúcich menách. Kým pred piatimi rokmi rodičia dávali svojim deťom mená ako Martin, Lukáš či Kristián a dievčatám – Lenka, Kristína a Daniela, momentálne sú v kurze aj Dávidovia, Adamovia, Jakubovia, Rebeky, Sáry a Sofie. Zaujímavé je, že sa v niektorých krajoch popri biblických menách vracajú aj typicky slovenské ako Martin či Mária.

Aké mená sú povolené
Túto problematiku podrobne rozoberá zákon o mene a priezvisku. Meno dieťaťa obvykle určujú rodičia po vzájomnej dohode. Ak rodičia nie sú prítomní, rozhoduje súd. Keď nie je známy otec dieťaťa, meno a priezvisko určí matka vyhlásením. Po zistení otcovstva je potom možné meno dieťaťa zmeniť. Keďže to však môže byť v rozpore so záujmami dieťaťa, musí obvodný úrad preskúmať, či táto zmena nemôže mať na psychiku dieťaťa negatívny vplyv. Treba pamätať na to, že podľa zákona nemôžete dieťaťu dať meno neosobné či hanlivé. Aj vďaka tomu sa u nás nestretnete s menami ako je Jablko (Apple), Korenie (Pepper) alebo Hviezdička. Rovnako nemôžete dať chlapcovi dievčenské meno a naopak.

Dvojité a zahraničné mená
Zákon ďalej povoľuje ľuďom s dvojitým občianstvom prijať aj viaceré mená v súlade so zvyklosťami a právom iného štátu. Ak nemáte občianstvo krajiny, z ktorej kalendára chcete dať meno svojmu dieťatku, musíte požiadať príslušné veľvyslanectvo o súhlas. Novela spomínaného zákona, ktorá vstúpila do platnosti 2. februára 2006, prináša zaujímavú novinku. Tí, ktorí nie sú spokojní so svojím menom, si môžu na príslušnom obvodnom úrade podľa miesta bydliska dať pripísať druhé a tretie meno. U detí od 15 do 18 rokov je potrebný aj ich písomný súhlas.

Zmeny mena a priezviska
Niektoré zmeny sa robia len na základe vyhlásenia, nevyžadujú povolenie a nepodliehajú poplatkom. Ale ak si chcete zmeniť priezvisko, ktoré považujete za hanlivé, výstredné či smiešne, alebo ak chcete zmeniť spoločné priezvisko manželov, či zmeniť meno maloletého dieťaťa po určení otcovstva, je potrebné obrátiť sa s písomnou žiadosťou na príslušný obvodný úrad, nie na matriku ako to bolo doteraz.

ZMENY OSLOBODENÉ OD POPLATKU:
- návrat k predošlému priezvisku do troch mesiacov od rozvodu
- meno a priezvisko pri zmene pohlavia
- priezvisko po osvojení dieťaťa
- meno alebo priezvisko vinou nesprávneho zápisu v matrike

POPLATKY PRI ZMENE:
- hanlivého mena a priezviska - 100 Sk
- priezviska maloletých detí - 1 100 Sk
- mena a priezviska v ostatných prípadoch - 3 000 Sk

Z HISTÓRIE
Tradícia dávania mien a priezvisk siaha ďaleko do histórie. Pôvodne sa osoby pomenúvali podľa vlastností, javov a vecí naokolo. V Ríme sa používali rodové mená, Gréci si dávali mená až v dospelosti, rovnako ako starí Slovania. Na Slovensku sa s príchodom kresťanstva začali dávať krstné mená. Priezviská sa vyvinuli až neskôr a ľudia ich dostávali podľa osobných a rodových vlastností alebo podľa zamestnania.

10 NAJČASTEJŠÍCH MIEN:
Mária Ján
Anna Jozef
Zuzana Peter
Katarína Štefan
Eva Milan
Jana Martin
Helena Michal
Alžbeta Miroslav
Marta Ladislav
Monika František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu