Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Slovensku v sobotu kočíkovalo 1071 ľudí, prekonali rekord

Podujatie pod názvom Pohni kočíkom, pohneš svetom sa uskutočnilo v predvečer Dňa matiek.
Podujatie pod názvom Pohni kočíkom, pohneš svetom sa uskutočnilo v predvečer Dňa matiek.

BRATISLAVA - Slovenským rodičom sa podarilo v sobotu prekonať Guinessov rekord v počte ľudí súčasne tlačiacich kočík na vzdialenosť jednej míle. Na Slovensku sa do akcie s názvom Pohni kočíkom, pohneš svetom! zapojilo viac ako tisíc ľudí.

Chceli poukázať na to, že mamy s kočíkom majú problém vojsť do niektorých úradov, nemocníc, obchodov či prostriedkov mestskej hromadnej dopravy. V ďalších šiestich európskych štátoch využili akciu na to, aby upozornili na vlastné problémy spojené s rodičovstvom.

"V Bratislave sa do projektu zapojilo 501 ľudí, v Banskej Bystrici 314 a v Humennom tlačilo kočík 256 ľudí. V rámci medzinárodnej siete sme dosiahli počet 2120. Sme viac než spokojní, ani sme nečakali, že príde toľko ľudí," povedala dnes ČTK jedna z organizátorov Elena Bakošová.

Pravidlá "hry" boli jednoduché. Stačilo prísť s kočíkom, zaregistrovať sa a potom sa už len vydať na prechádzku dlhú jednu míľu, čo je približne 1609 metrov. Zatiaľ čo vlani sa akcia konala len v Bratislave, tohto roku sa okrem ďalších dvoch slovenských miest pridalo ešte šesť európskych krajín. V predvečer Dňa matiek sa do akcie zapojili aj Česi, Nemci, Holanďania, Rakúšania, Taliani a rodičia z Bosny. "My sme ich na to naviedli," povedala Bakošová. Na Slovensku sa projekt konal tretíkrát. Vlani kočíkovalo do 300 ľudí, prvý rok viac ako sto.

Každá krajina chcela projektom poukázať na problémy, s ktorými rodičia v daných štátoch bojujú. "Chceli sme pritiahnuť pozornosť verejnosti na radosti aj starosti materstva a rodičovstva a na problémy s tým spojené. Chceme poukázať na bariéry. Na tie skutočné aj na tie pomyselné, ktorým musia rodičia s kočíkmi alebo s malými deťmi čeliť," doplnila Bakošová.

Na Slovensku sú to podľa nej fyzické bariéry, ktoré musia mamičky prekonávať v bežnom živote, v Nemecku zase napríklad namierili projekt na klesajúcu pôrodnosť. Ľudia tam v rámci akcie tlačili prázdne kočíky, v ktorých boli makety mobilov a počítačov. Chceli tým poukázať na to, na čom záleží ich spoločnosti, povedala Bakošová. Projekt Pohni kočíkom, pohneš svetom! organizovala na Slovensku mestská časť Bratislava-Staré Mesto a Únia materských centier.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu