Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Nekazte si zrak monitorom

Pri práci dbajte na pravidelný krátky oddych.
Pri práci dbajte na pravidelný krátky oddych.

Tí, ktorí denne pracujú s počítačom, to určite poznajú: pálenie očí, slzenie či bolesť pri každom pohybe zreničiek. Osem hodín za monitorom dá našim zrakovým orgánom poriadne zabrať. Prestať pracovať sa jednoducho nedá. Očiam však môžete aspoň trochu pomôcť. Stačí dodržiavať niekoľko zásad.

Vášmu zraku ubližuje najmä dlhodobé zameranie oka na jedno miesto a v kancelárii je to najčastejšie monitor počítača. Ak sa k tomu pridá i prach, suchý vzduch či prievan, naše oči doslova trpia. Dlhotrvajúca práca za počítačom sa prejavuje najčastejšie očnou únavou, zvýšeným slzením, bolesťami hlavy či pocitom tlaku. Po niekoľkých mesiacoch sa môžu vyskytnúť i problémy so zaostrovaním či rozmazaným videním.

1. Nastavte si monitor
Jednou zo základných možností, ako si zrak nezničiť, je správne nastavenie monitora na pracovnom počítači. Jas a sklon obrazovky si nastavte tak, aby vám pohľad na monitor počas práce nebol nepríjemný. Najvhodnejšie je väčšie písmo a správna, dostatočne kontrastná kombinácia farieb, napr. biela na čiernej či biela na modrej. Zrak sa zaťaží oveľa viac vtedy, ak na obrazovke počítača vznikajú zrkadlenia, ale tiež vtedy, ak je silno alebo slabo osvetlená.

2. Nezabudnite oddychovať!
Pri samotnej práci občas zamierte pohľad do diaľky - uvoľníte tak stuhnuté očné svaly. Je tiež dôležité, aby ste sa pravidelne po každej hodine práce s počítačom na pár minút vzdialili od obrazovky. Prospeje to nielen očiam, ale aj vášmu telu - trochu sa rozhýbete.

3. Používajte očné kvapky
Ak sa na monitor počítača pozeráte sústredene, spomaľuje sa žmurkanie, čo môže spôsobiť vysychanie očnej sliznice. Použite teda očné kvapky. Dostanete ich v každej lekárni. Nahradiť ich možno i nechlórovanou studenou vodou, s ktorou si oči prepláchnete.

4. Zrak si kontrolujte
Preventívna prehliadka u očného lekára by mala byť samozrejmosťou minimálne raz za tri roky. V prípade, že začínate mať so zrakom problémy, neváhajte a lekára navštívte čo najskôr. Možné zhoršenie zraku tak možno ľahšie odhaliť a predísť ďalšiemu a závažnejšiemu poškodeniu.

5. Jedzte veľa vitamínov
Vašim očiam bezpochyby prospeje strava bohatá na karotenoidy, vitamín A, C, E. Najjednoduchším riešením je to, keď pri práci zjete jednu čerstvú mrkvu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu