Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Ako prinútiť mozog, aby si viac pamätal

V najnovších výskumoch vedci tvrdia, že mozgové bunky neodumierajú, len sa scvrkávajú, ak mozog nie je dostatočne využívaný. Netýka sa to iba starších ľudí, s týmto neželaným procesom sa stretávajú už 25-roční! Nový Čas vám poradí 5 trikov, ktoré vám pomôžu zvýšiť duševné schopnosti a zachovať si sviežu myseľ až do vysokého veku.

1. Čo najviac
čítajte a píšte Kto servíruje mozgu neustále len hotový (okom viditeľný) obraz, ochudobňuje svoju predstavivosť. Čítanie podporuje fantáziu a vytvára v mozgu vlastné obrazy, čím núti mozgové bunky samostatne pracovať. Písanie, napríklad denníka, zasa podporuje vyjadrovanie a vytváranie vlastných myšlienok.

2. Skúste
to s umením Nielen intenzívne učenie zbystrí vašu myseľ. Kreatívne procesy ako maľovanie, modelovanie, hra na hudobných nástrojoch či spievanie podporujú aktivitu oboch polovíc mozgu a vašu hlavu pripravujú na lepšie vnímanie podnetov.

3. Prebuďte vašu zvedavosť
Malé deti vďaka prirodzenej zvedavosti denne udržujú veľké množstvo informácií. Vekom sa dospelí o túto schopnosť pripravujú. Podporte ju záujmami, kurzom či aspoň výmenou informácií, alebo inak povedané klebetením s kolegami pri káve. Nielen vysoké odborné debaty naberajúnáš mozog fit.

4. Zabudnite na rutinu
Do práce ísť inou cestou, dať si hodinky na opačné zápästie alebo skusmo písať druhou rukou... Detinské nezmysly? Práve naopak. Prerušením zaužívaných stereotypov umožníte bunkám nájsť a vytvárať nové spojenia (synapsy). Hľadajte si ďalšie záľuby a spoznávajte nových ľudí. To všetko sú podnety, ktoré nedovoľujú vášmu mozgu zlenivieť!

5. Zdravo jedzte a smejte sa
Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, netučná strava bohatá na vitamíny a dostatočný pitný režim, zmierňovanie negatívneho účinku stresových situácií, a hlavne čo najviac smiechu! Veď vypočutý vtip sa najskôr analyzuje v rečovom centre. Potom je z ľavej polovice mozgu presunutý do pravej, kde je porovnávaný emóciami. Nakoniec sa aktivuje centrum motoriky, ktoré stimuluje smiech. Toľko činnosti vydá mozog pri jedinom vtipe!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu