Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čo kontroluje dopravná a čo mestská polícia

Dopravní policajti majú v cestnej premávke výrazne širšie právomoci ako ich kolegovia pôsobiaci v meste.
Dopravní policajti majú v cestnej premávke výrazne širšie právomoci ako ich kolegovia pôsobiaci v meste.

Mávajúci terč a osoba v uniforme pri krajnici – pri tomto obraze každý motorista vie, čo bude nasledovať. „Dobrý deň, pán vodič, viete, akého priestupku ste sa dopustili? Ukážete mi nasledovné doklady...“ znejú úvodné vety pri kontrolách. Poznáte však presne, čo od vás dopravní a mestskí policajti môžu žiadať a na čo, naopak, už nemajú právo? Oslovili sme hovorcu prezídia policajného zboru Vladimíra Gemelu a hovorcu bratislavskej mestskej polície Petra Plevu a porovnal právomoci policajtovv cestnej premávke.

Dopravná polícia

Mestská polícia

Môže zastaviť vaše vozidlo kedykoľvek. To znamená i v prípade, že ste nespáchali žiadny priestupok. Štátna polícia to zdôvodňuje napríklad nutnosťou pátrať po osobách podozrivých z páchania trestných činov, ktoré by mohli sedieť v automobile.

Kedy sa zastavuje vozidlo

Zastavuje automobil len, vtedy ak vodič urobí priestupok, napríklad nerešpektuje zákazovú značku (zákaz odbočenia). Mestské polície v Trenčíne a Prievidzi vás môžu zastaviť aj za prekročenie rýchlosti. Majú totiž radar. Merať však môžu na miestnych komunikáciách patriacich obci, nie na diaľniciach či cestách 1. triedy.
Na vyzvanie musíte dopravným policajtom ukázať občiansky preukaz, vodičský preukaz, osvedčenie o evidencii vozidla (technický preukaz), potvrdenie o STK, potvrdenie o emisnej kontrole a doklad o platnom zákonnom poistení.

Doklady, ktoré treba predložiť

Mestskí policajti od vás môžu žiadať iba jeden doklad, a to preukaz totožnosti. Ak im dáte občiansky preukaz, žiadne osobné ani iné doklady o vozidle už nemôžu žiadať. Vodičský preukaz musíte ukázať len v prípade, že nemáte pri sebe iný doklad totožnosti (občiansky preukaz alebo pas).
Vodičský preukaz dovoľuje zákon zadržať len štátnej polícii, a to za hrubé porušenie predpisov, keď je ohrozená bezpečnosť premávky. Najčastejšie to býva pri zavinení nehody, vysokom prekročení rýchlosti či zistení alkoholu alebo inej návykovej látky pri riadení vozidla.

Zadržanie vodičského preukazu

Samotní mestskí policajti vám nemôžu zadržať vodičský preukaz za žiadnych okolností. Majú však právo v prípade, že ste porušili predpisy cestnej premávky, zastaviť vás, obmedziť vašu jazdu na istý čas a zatiaľ privolať dopravnú políciu, ktorá ďalej prevezme riešenie vášho priestupku.
Na mieste vám môže dopravná polícia napariť pokutu až 2 000 Sk. Ak sa však ženiete po meste rýchlosťou prevyšujúcou povolený limit o viac ako 30 km/h, v priestupkovom konaní sa môžete dostať až na 7 000 korún a rok budete bez vodičského preukazu. Za jazdu pod vplyvom alkoholu je maximálna výška pokuty 15-tisíc Sk a dvojročný zákaz viesť vozidlo.

Maximálna výška pokuty

Právomoci mestskej polície sa z finančného hľadiska tiež začínajú ústnym dohovorom a končia sa pri sume 2 000 Sk. Výška pokuty je závislá od závažnosti priestupku a od jeho posúdenia policajtom. Reálne však pokuty od mestskej polície menej často dosiahnu maximálnu hranicu. Výnimkou je priestupkové konanie, pri ktorom odošle mestská polícia priestupok na dopravný inšpektorát, kde ho už ďalej posúdi dopravná polícia.
Nariadiť dychovú skúšku vám môžu len štátni policajti. Ako vodič však máte právo využiť lekárske vyšetrenie (tzv. krvnú skúšku). Ak odmietnete aj to, vzťahuje sa na vás to, akoby ste viedli automobil pod vplyvom alkoholu.

Kontrola alkoholu za volantom

Zákon hovorí jasne - mestskí policajti nemôžu podrobiť vodičov skúškou na zistenie alkoholu v tele. Príslušník mestskej polície vám teda dýchaciu trubičku nemá právo dať. Môže však v prípade podozrenia prizvať na miesto cestnej kontroly dopravnú políciu.
Zrejme len máloktorí vodiči vedia, že aj štátni policajti majú oprávnenie na nasadzovanie papuče i na odťahovanie zle zaparkovaných automobilov. Dôvod je jednoduchý - v praxi ho dopravná polícia takmer nikdy nevyužíva. Táto oblasť je skôr doménou mestskej polície.

Odťahovanie áut a nasadenie papučí

Ak stojíte tam, kde je to zakázané značkami či vodorovným dopravným značením (šrafovanie na ceste), hrozí vám papuča alebo odtiahnutie auta. Záleží na policajtovi, čo zvolí, pretože zákon to presne nestanovuje. Odtiahnutie sa využíva vtedy, ak vozidlo pôsobí ako prekážka v premávke, a to platí i pre chodníky. Papuča vás vyjde do dvoch tisíc korún, pri odtiahnutí auta k tejto sume pripočítajte ešte približne 3 000 Sk za odvezenie auta.
Príslušníkovi dopravnej polície zákon dovoľuje preveriť technický stav vozidla napríklad prostredníctvom potvrdenia o STK a emisnej kontrole. Samozrejmosťou je tiež kontrola platnej diaľničnej známky.

Technický stav a diaľničné známky

Právomoci mestských policajtov sú obmedzené obcou, v ktorej pôsobia. Diaľnice nespravuje magistrát, a tak vás na nich mestská polícia nemôže kontrolovať. Rovnako nemá oprávnenie skúmať technickú spôsobilosť vášho automobilu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu