Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ako sa chrániť pred komármi?

Vlhká pôda, ktorú zanechali povodne v uplynulých týždňoch, je na množenie komárov ideálna. Ak sa k tomu pridá ešte výrazné oteplenie, môžeme sa tešiť na kalamitu komárov. Hygienici predpokladajú, že tento rok nás komáre poriadne vyštípu. Ako sa pred týmto otravným hmyzom ochrániť? Možno zabrániť, aby nezaplavil našu domácnosť?

Jedno či viac poštípaní dokáže riadne znepríjemniť večernú prechádzku. O to viac, ak po návrate domov zistíte, že niektoré krvilačné komáre sa usídlili vo vašej obývačke. Možno tomu predísť, stačí pár účinných opatrení.

Nepríjemné bodnutie
Na svete existuje viac ako 3 000 druhov komárov. U nás je ich bodnutie skôr nepríjemné ako nebezpečné. Málokto však vie, že krv z nás necicajú samčeky, ale samičky. Začervenanie či mierny opuch po poštípaní rýchlo mizne, jedinou nepríjemnosťou je výrazné svrbenie. Lekári však radia: Neškrabať sa! Postihnuté miesto sa potom ťažšie hojí. Prvú a najúčinnejšiu pomoc vám poskytne antihistaminikum, teda krém, ktorým postihnuté miesto potriete.

Hrozí kalamita?
Hmyz ako komáre sa vyskytuje hlavne vo vlhkom prostredí a v lesoch v blízkosti potokov. Mokré plochy, ktoré zanechali rozvodnené rieky počas tohtoročných povodní, sú ideálnym miestom, kde sa komáre môžu liahnuť vo väčšom množstve. O kalamite možno podľa odborníkov hovoriť až vtedy, ak telo človeka počas jednej minúty bodne viac komárov, čo je v zaplavených oblastiach veľmi pravdepodobné.

Nevyhnutné sieťky
Najúčinnejšou ochranou pred dobiedzajúcimi komármi sú sieťky proti hmyzu na oknách. Možno si ich vytvoriť buď pomocou jemného tkaniva bavlny či hodvábu, alebo použiť špeciálne sieťky proti moskytom. Nevyhnutnosťou by mali byť najmä vtedy, ak máte dieťa v kočíku. Dobrou pomôckou sú i vonné lampy s éterickými olejmi, ale pozor, pretože pôsobia iba v blízkom okolí. Ďalej od nich vás môže komár pokojne poštípať. Ďalšou možnosťou sú elektrické odpudzovače so širokou škálou vôní. Mali by ste ich vyberať opatrne najmä vtedy, ak máte doma alergika, ktorému by ste mohli spôsobiť problémy.

Niekoľko rád
• proti komárom v byte použite spreje proti hmyzu
• komáre sú najaktívnejšie na svitaní a vo večerných hodinách, vyhnite sa prechádzkam v blízkosti vôd v tomto čase
• používajte repelenty, dostať ich vo forme spreja, gélu či krému
• ak si chcete ráno či večer zašportovať, použite repelent v spreji, ktorý stačí nastriekať na odev
• na posedenie na terase si zaobstarajte sviečku na odpudenie hmyzu
• majte vždy poruke lokálne antihistamikum, ako je napr. Fenistil gél
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu