Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci vyrobili prvé vizuály čiernych dier

Takzvaná čierna diera pripomína podľa superpočítača NASA červenú ružu.
Takzvaná čierna diera pripomína podľa superpočítača NASA červenú ružu.

WASHINGTON - Čierne diery patria k najtajomnejším úkazom hlbokého vesmíru. Americkí vedci z Národného ústavu pre letectvo a vesmír (NASA) tento týždeň po prvýkrát predstavili prvé vizuály ich zlúčenia. Základom na výrobu najväčšieho astrofyzikálneho vizuálu bola Einsteinova teória relativity.

Pre vedcov z NASA predstavovala táto operácia na superpočítači zatiaľ najkomplikovanejší úkon. Trojrozmerná simulácia splynutia čiernych dier v ďalekom priestore je testom Einsteinovej teórie a môže sa stať smerodajnou pre zachytenie vzácnych gravitačných vĺn. „V minulosti sme vždy ukazovali animácie umelcov, ale tentoraz máme priamo Einsteinovu koncepciu,“ povedala jedna z vedúcich tímu, astronómka Joan Centrella. „Tieto zlúčenia sú najsilnejšími úkazmi vo vesmíre, keď každý jeden z nich vyrobí viac energie ako všetky hviezdy dohromady,“ uviedla ďalej Centrella.

Čierne diery sú miesta vo vesmíre, kde je všetka hmota sústredená na maličkom priestore a jej gravitácia pohlcuje všetko naokolo, vrátane svetla. Podľa Einsteinovej teórie sa pri zlúčení čiernych dier vytvárajú gravitačné vlny, ktoré zakrivujú priestor a čas, podobne ako kruhy na hladine rybníka. Tieto vlny majú teraz za úlohu zachytiť špeciálne prístroje NASA. „Ak ich zaznamenajú, budeme vedieť, či je Einsteinova teória správna,“ povedal ďalší astronóm Paul Hertz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu