Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Samota: Možná príčina infarktu

U osamelých ľudí je podľa výskumov väčšie riziko vysokého krvného tlaku.
U osamelých ľudí je podľa výskumov väčšie riziko vysokého krvného tlaku.

U koľkých ľudí zo svojho okolia ste počuli vetu „z tej samoty už mám depresiu“? Počet osamelých ľudí sa každoročne na celom svete zvyšuje. S ňou ruka v ruke prichádza aj zhoršovanie zdravotného stavu.

Sú ľudia, ktorí sa so samotou vysporiadali, vyhovuje im a naučili sa s ňou úplne bezproblémovo žiť. Sú ale aj takí, ktorí sa dostanú do hlbokého smútku a prejedania sa. Aktuálne výskumy zistili zaujímavú skutočnosť - samota škodí ľudskému zdraviu podobne ako obezita alebo nedostatok pohybu.

Možné zdravotné následky
Nedostatok pohybu má na svedomí tisíce ľudských životov. Niekoľkonásobne totiž zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky, rakoviny hrubého čreva a vysokého krvného tlaku. Hrozba vyššieho tlaku číha tiež na osamelých ľudí. Podľa vedcov môže takýto spôsob života viesť k srdcovocievnym ochoreniam alebo až k infarktu. Jednu z príčin vidia vedci v nevhodnom zložení stravy samotárov, ktorým sa nechce iba pre jedného pripravovať pestré jedlá.

Ako si poradiť
Odborníci vidia pomerne jednoduché riešenie - stačí si nájsť činnosť, v ktorej sa osamelo žijúci ľudia budú môcť realizovať. Dôležité je byť najmä v spoločnosti, záleží len na nich, pre ktorú činnosť sa rozhodnú. Či sa vyberú cvičiť, či budú navštevovať záujmový krúžok, alebo budú pomáhať rôznym dobrovoľným organizáciám, všetky tieto aktivity by podľa výskumu mohli viesť k zníženiu rizika vysokého krvného tlaku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu