Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ako mohla vyzerať Petržalka

Architekt Tibor Alexy (76) pred jedným z víťazných projektov Petržalky, na ktorom spolupracoval s J. Kavanom a F. Trnkusom. Zobraziť galériu (13)
Architekt Tibor Alexy (76) pred jedným z víťazných projektov Petržalky, na ktorom spolupracoval s J. Kavanom a F. Trnkusom.

PETRŽALKA - Najväčšie sídlisko v strednej Európe - Petržalka - mohlo vyzerať inak! Pred takmer štyridsiatimi rokmi bola súťaž, v ktorej návrhy prezentovali architekti z celého sveta. Päť víťazných projektov malo byť predlohou pre výstavbu. Žiaľ, zostali v „šuflíku“.

Jedným z víťazných projektov bol návrh našich architektov Alexyho, Kavana a Trnkusa. „V návrhu sme prezentovali výstavbu celomestskej časti medzi Starým mostom a Apollom. K hlavným blokom sme pridali rozličné typy domov,“ vraví Tibor Alexy. V súťaži boli zastúpené aj nezmysly, napríklad hviezda od juhoslovanských architektov. Prevládali však zaujímavé nápady. „Žiaľ, v Petržalke sa vybudovala iba obytná časť, mestská časť stále chýba. Je to iba mŕtve sídlisko,“ pokračuje Alexy. Petržalku by oživili banky, administratívne budovy a kultúrno-spoločenské zariadenia. „Keby sme to porovnali so živým organizmom, tak sa tu urobili všetky svaly a kosti. Chýbajú však chrbtica, hlava, srdce a cievny systém,“ uzavrel Alexy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu