Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Šikovná manželka: Auto opravila ihlicami a podväzkom

Bertha Benzová Zobraziť galériu (2)
Bertha Benzová

MANNHEIM - Za všetkým hľadaj ženu! To, že nemecký technik Karl Benz získal pred 125 rokmi patent na prvý automobil je známe, zásluhu na tom má však aj jeho šikovná manželka. Ihlicou do vlasov prečistila karburátor, podväzkom nahradila predratú izoláciu káblov, sedliakov na poli využila pri tlačení automobilu do kopca a benzín pokojne doplnila v lekárni.

Bertha sa stala jeho manželkou v roku 1872 a ešte pred svadbou poskytla Benzovi svoje veno na vyriešenie finančných ťažkostí, do ktorých sa jeho firma dostala. Peniazmi z vena vyplatili spoločníka a firmu zachránili pred bankrotom.

Benz experimentoval na vývoji dvojtaktného motora, pohonu pre motorové vozidlo, od roku 1880. Niekoľko rokov sa venoval zdokonaľovaniu tohto trojkolesového dopravného prostriedku, ktorý sa v roku 1886 stal prvým motorovým automobilom na svete. Vozidlo sa počas krátkych skúšobných jázd tešilo záujmu verejnosti, no potenciálni kupci sa nenašli.

Bertha sa rozhodla ukázať, že vozidlo je vhodné aj na dlhšie cesty. So svojimi synmi vo veku 13 a 15 rokov, ktorí vedeli vozidlo obsluhovať, podnikla bez vedomia svojho manžela dlhú 100-kilometrovú predvádzaciu púť z Mannhaimu, kde rodina žila, do Pforzheimu k rodičom. Počas cesty sa posádka moderného dopravného prostriedku musela vyrovnať s mnohými technickými problémami. Pani Bertha ich vyriešila prakticky. Ihlicou do vlasov prečistila karburátor, podväzkom nahradila predratú izoláciu káblov, sedliakov na poli využila pri tlačení automobilu do kopca a benzín doplnila v lekárni.

Pri dobrodružnej ceste sa na chladenie motora spotrebovalo 150 litrov vody. Jej cesta mala veľký úspech a dostala sa aj na stránky tlače. Týmto reklamným ťahom Bertha preukázala, že motorové vozidlo jej manžela má svoje miesto v modernom svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu