Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Viete, že únava sa dostaví, aj keď pijete priveľa kávy?

Zlá životospráva počas zimy sa odrazí na fungovaní organizmu.
Zlá životospráva počas zimy sa odrazí na fungovaní organizmu.

Jarná únava na nás padne väčšinou vtedy, keď to najmenej čakáme. Vonku sa roztápa sneh a my sme unavení. Nechce sa nám nič, len prevaľovať sa na gauči.

Sme unavení bez príčiny? Určite nie. Vedeli ste, že jarnou únavou trpia štyrikrát viac ženy ako muži? Podľa niektorých údajov zachváti jarná únava až tri štvrtiny populácie. Ako hovorí MUDr. Peter Malovič z Kliniky telovýchovného lekárstva Fakultnej nemocnice v Bratislave, jarná únava je zapríčinená nedostatkom vitamínov, minerálov, stopových prvkov. „Najhoršími mesiacmi sú február a marec, v týchto mesiacoch funguje náš organizmus na doraz či dokonca ide do mínusu,“ vysvetľuje. Podľa neho je jarná únava záležitosť zlej zimnej životosprávy. „V zime sa zdržujeme v prekúrených bytoch, nechodíme von,“ objasňuje.

Čo pomáha
Pomohla by vraj fyzická aktivita a dostatočný prísun ovocia a zeleniny. Aké sú ďalšie recepty na boj s jarnou únavou? Ktoré vitamíny a minerálne látky sú v tomto ročnom období najsprávnejšie? Viete, že únava sa dostaví, aj keď pijete priveľa kávy? Pri jarnej únave pomáha aj tzv. arómolampa – aké olejčeky sú najlepšie? Nezanedbateľným liekom je jarná očista organizmu – existuje pôst hollywoodskych hviezd, pôst pre náročnejších či „obyčajný“ očistný poldeň. Čo všetko vylúčiť pri očistnej kúre, čo piť pri detoxikácii a pôste a aké sú vhodné doplnky výživy? Na všetky tieto otázky a mnoho ďalších týkajúcich sa jarnej únavy a protizbraňami ako na ňu, vám odpovie osemstranová extra príloha Nového Času pre ženy, ktorý dostanete od utorka v stánkoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu