Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V Izraeli objavili zachovalé katakomby z čias povstania proti Rimanom

Archeológovia objavili takmer 2000 rokov staré katakomby, v ktorých sa skrývali starovekí Židia.
Archeológovia objavili takmer 2000 rokov staré katakomby, v ktorých sa skrývali starovekí Židia.

NAZARET - Izraelským archeológom sa podaril vzácny objav. Na severe krajiny neďaleko Nazaretu odhalili takmer dvetisíc rokov staré katakomby. V kamenných tuneloch sa skrývali starovekí Židia počas veľkého protirímskeho povstania v polovici 1. storočia za vlády cisára Neróna.

Objav katakomb vyvrátil domnienku, že povstanie v rokoch 66 až 70 po Kristovi bolo spontánne. „Určite nebolo narýchlo uskutočnené. Židia sa dôkladne pripravili, o čom svedčia aj tieto únikové podzemné cesty,“ povedala archeologička Yardenna Alexandre. Podzemné tunely pod podlažiami domov znamenali pre celé rodiny záchranu pred rímskymi vojakmi. Všetky boli dôkladne zamaskované a plné zásob. Archeológovia našli v jednej z miestností jedenásť veľkých nádob na uskladňovanie potravín. Staroveké steny zostali pomerne vysoké, niekde až jeden a pol metra. „Je to nádhera. Môžete sa medzi nimi pokojne prechádzať ako kedysi,“ pochvaľovala si Alexandre.

Objav vyvolal veľký záujem vedcov a historikov. Podľa profesora archeológie Zeeva Weissa „môže poskytnúť veľa informácií o živote v starej Galilei a o samotnom židovskom povstaní“. Štvorročná vzbura židovského národa skončila v roku 70 už za vlády cisára Vespaziána porážkou a vypálením Jeruzalema. Rímske légie vtedy zborili aj slávny Druhý chrám. Okrem podzemných chodieb odhalili archeológovia na rovnakom mieste aj stopy staršieho osídlenia z 10. storočia pred Kristom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu